SDP-ova radna grupa
20

Počinje kreiranje političke platforme za budući rad Vlade TK

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na sjednici Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u Tuzli sinoć je formirana radna grupa koja će napraviti presjek zajedničkih političkih ciljeva i načela svih političkih stranaka koje se nalaze u građanskom bloku, a koji je prije nekoliko dana nastao s ciljem formiranja vlasti u Tuzlanskom kantonu, potvrđeno je za Klix.ba.

Kako saznajemo, tokom sinoćnje sjednice SDP-a jednoglasno je data podrška pregovaračkom timu ove stranke u cilju nastavka pregovora o formiranju vlasti u TK.

Skupštinsku većinu u TK bi pored SDP-a trebali činiti još i Demokratska fronta (DF) Naša stranka, Savez za bolju budućnost (SBB) i Stranka za BiH (SBiH).

Na čelu pregovaračkog tima SDP-a TK nalazi se Enver Bijedić koji je za Klix.ba kazao da već danas svoj rad počinje radna grupa koja će napraviti presjek zajedničkih političkih ciljeva i načela stranaka okupljenih u građanskom bloku.

"To bi bila platforma za formiranje koalicije i budući rad Vlade TK. Kada budemo izdefinisali naša politička načela i ciljeve iz našeg 'Plana 10' i onoga što smo govorili u predizbornoj kampanji, dokument ćemo ponuditi našim partnerima na uvid. Želimo vidjeti da li se oni slažu s tim ili imaju eventualnih sugestija koje poboljšavaju taj dokument. Spremni smo prihvatiti bolje ideje koje bi unaprijedile život građana TK", rekao je Bijedić za Klix.ba.

Podsjećamo, građanski blok u Tuzli nastao je na inicijativu Kantonalnog odbora SDP-a, a u narednom periodu će biti organiziran niz sastanaka između predstavnika ranije spomenutih političkih subjekata.

Prema broju osvojenih mandata, u skupštinskim klupama sjedit će 19 poslanika koji pripadaju nekoj od spomenutih stranaka, što predstavlja većinu u ovom zakonodavnom tijelu.

Na ranijem sastanku SDP-a, DF-a, Naše stranke, SBB-a i SBiH nije bilo riječi o raspodjeli funkcija, zasad je poznato da će SDP kao pobjednička stranka u TK tražiti premijersku fotelju.

U građanskom bloku nema Stranke demokratske akcije (SDA) i Pokreta demokratske akcije (PDA).