Građani u bojazni
325

Počinje gradnja "Sarajevskog ćilima", da li će u centru grada biti posječena višedecenijska stabla?

B. R.
Počinje izgradnja "Sarajevskog ćilima" (Foto: Općina Centar)
Počinje izgradnja "Sarajevskog ćilima" (Foto: Općina Centar)
Grupa građana tvrdi da postoji opasnost da tokom rekonstrukcije dijela glavne sarajevske ulice budu posječena i pojedina višedecenijska stabla. Pozivaju se na odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da se sječa ne smije desiti.
Na ovo su upozorili iz Građanske inicijative "Za bolje i ljepše Sarajevo" koja se protivila i prvobitnoj namjeri Općine Stari Grad da rekonstrukcijom Trga oslobođenja "Alija Izetbegović" posiječe više stabala. Umjesto rekonstrukcije uslijedila je sanacija koja je podrazumijevala očuvanje stabala. Rekonstrukciji se usprotivila i spomenuta komisija.

Ova grupa građana oglasila se danas kada počinje rekonstrukcija dijela Titove ulice - od ulica Trampina do ulice Koševu, tj. kada je počela izgradnja onoga što je nazvano "Sarajevski ćilim". Tvrde da postoji opasnost od uništavanja stabala za koja su istakli da su neka od njih stara 50-60 godina.

Priložili su i odluku Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, koju je potpisao tadašnji predsjedavajući i sadašnji član Komisije Faruk Kapidžić, kojom je sječa stabala zabranjena.

"Komisija je mišljenja da je intervencija šetnice Veliki park - Marijin Dvor, odnosno dijela koji pripada desnoj strani ulice Maršala Tita od Trampine ulice do ulice Koševo u skladu s odredbama odluke Komisije, uz obavezu da postojeće visoko zelenilo na šetnici mora biti očuvano, ne nužno na istom mjestu, već moguće presađivanjem planirane zelene površine uz saobraćajnicu", obrazložili su u Komisiji.

Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (Foto: GI Za bolje i ljepše Sarajevo)
Odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (Foto: GI Za bolje i ljepše Sarajevo)

Međutim, u navedenoj građanskoj inicijativi tvrde da u Bosni i Hercegovini ne postoji firma koja može vršiti presađivanje stabala starih 50-60 godina uz garanciju da će to biti uspješno urađeno.

Ukazali su da su u maju ove godine u Općini Centar imali sastanak na kojem je razgovarano o ovom projektu te da su tom prilikom insistirali da se stabla sačuvaju. Osim toga, kako su naveli, predložili su stvaranje novog drvoreda duž Titove ulice.

"Da se posijeku stabla da bi se postavile betonske ploče, i to u vrijeme kada se borimo protiv klimatskih promjena, zagađenosti zraka, totalno je besmisleno i neodgovorno. Podsjećamo da je Sarajevo izabran za jedan od gradova koji će učestvovati u projektu Evropske unije za stvaranje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030.", naglasili su.

Poručili su da su spremni pružiti fizički otpor kako bi se drveće sačuvalo.