Dogovor BiH i Srbije
0

Počinje elektronska razmjena podataka o uvozu i izvozu

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Carinska uprava Srbije počinju potpunu elektronsku razmjenu podataka o uvozu i izvozu robe između dvije zemlje, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovaj dogovor, koji će obezbijediti bolju kontrolu protoka robe i zaštitu prihoda, postigli su u Beogradu direktor UIO BiH Miro Džakula i direktor Carinske uprave Srbije Predrag Petronijević.

Osim robe koja ima krajnje odredište u BiH i Srbiji, postoji i velika količina robe za koju se vrši samo tranzit preko ove dvije zemalje.

Na sastanku u Beogradu dogovorena je i elektronska razmjena seta podataka iz tranzitnih prijava, a razmjena ovih podataka obezbijediće nadležnim carinskim organima dvije zemlje bolju kontrolu svih vrsta robe koja samo prolazi kroz carinska područja BiH i Srbije. 

Razmijenjeni su podaci o najfrekventnijim graničnim prelazima između BiH i Srbije, kao i informacije o vrstama robe koja se uvozi i izvozi preko određenih graničnih prelaza.

Osnovni cilj postignutih dogovora je sprečavanja krijumčarenja i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala, ubrzanje i olakšanje legalne trgovine i efektivnije korištenje sistema za upravljanje rizikom.