biznis
0

Dogovorena saradnja UIO BiH i carinske uprave Slovenije

FENA
Upravu za indirektno oporezivanje BiH danas je prvi put od uspostave ove institucije posjetila delegacija Carinske uprave Republike Slovenije i dogovorena je razmjena podataka o robnom prometu između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, sa posebnim naglaskom na uvoz kafe i polovnih putničkih motornih vozila iz Slovenije u BiH.

Za spomenute vrste roba u proteklom vremenskom periodu uočen je problem umanjene vrijednosti roba na osnovu lažnih faktura koje se prilažu prilikom carinjenja u BiH.

Danas uspostavljena radna grupa izvršit će analizu svih sumnjivih faktura koje su se priložile prilikom carinjenja i za sve slučajeve gdje se utvrde određene nepravilnosti bit će preduzeti postupci naknadne kontrole i naknadne naplate uvoznih dažbina, saopćeno je iz UIO BiH.

Delegacija Carinske uprave Republike Slovenije na čelu sa generalnim direktorom Rajkom Skubicem, prilikom današnje posjete predstavila je i Program Evropske unije "Carina 2013“, nakon čega će UIO podnijeti i zvanični zahtjev za učestvovanje u spomenutom programu.

Program raspolaže sa više od 300 miliona eura, a ta sredstva su namijenjena carinskim upravama zemalja članica EU, carinskim upravama zemalja kandidata i carinskim upravama zemalja potencijalnih kandidata za članstvo u EU.

Ciljevi programa "Carina 2013“ su da carinske uprave unaprijede saradnju sa privredom, poboljšaju kontrole i zaštite prihode koje prikupljaju.

Prilikom prezentacije projekta generalni direktor carinske uprave Republike Slovenije Rajko Skubic je istakao da je i njima također u interesu da carinska služba Bosne i Hercegovine bude što efikasnija i spremnija, "jer samo na taj način će carinska služba Slovenije imati manje posla“.

V.d. direktora UIO Miro Džakula naglasio je da će UIO u narednom periodu zatražiti da carinska uprava Republike Slovenije bude "institucija partner“ u procesu pripreme UIO za uvođenje svih važećih standarda EU u oblasti carinske politike, saopćeno je iz UIO BiH.