BiH
8

Počinje asfaltiranje lokalnog puta Čavljak - Dubravica

Klix.ba
U četvrtak su počeli pripremni radovi za uređenje i asfaltiranje lokalnog puta koji povezuje naselja Čavljak i Dubravica (Mjesna zajednica ''Hrastovi-Mrkovići'').

U prvoj fazi projekta bit će asfaltirana dionica u dužini oko 140 metara, za što je Općina Centar izdvojila 60.000 KM.

Prema projektu kojeg je uradilo Javno preduzeće ''Zenica'', planirano je da se u prvoj fazi duž ove makadamske saobraćajnice ukloni okolno grmlje i drveće, a potom i postojeća podloga, umjesto koje će biti postavljena nova podloga i tampon.

Navedenim projektom je predviđeno da se za odvod oborinskih voda postavi 75 metara drenažnih cijevi promjera 140 mm i izgradi asfaltni rigol širine pola metra. Na uređenoj saobraćajnici će biti ugrađeno 138 metara betonskih ivičnjaka. Radi sprečavanja oštećenja novog asfalta, sa obje strane ceste bit će izgrađene bankine širine pola metra. Po okončanju tih radova slijedi postavljanje gotovo 750 kvadratnih metara asfalta. Izvođač radova je građevinska firma Sarajevoputevi, dok je za nadzor zadužena firma Coning d.o.o. Sarajevo.

Početak asfaltiranja druge dionice puta Čavljak - Dubravica najviše zavisi od vremenskih prilika. Za ovu dionicu, dužine 305 metara, urađen je glavni projekt i u općinskom budžetu obezbijeđena su sredstva u iznosu od 88.500 KM.