Početak suđenja Oriću i Muhiću nakon haške odluke

Klix.ba
24.11.2015. u 11:30
12
16
Početak suđenja Oriću i Muhiću nakon haške odluke
12
Početak suđenja Oriću i Muhiću nakon haške odluke
Datum početka suđenja Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću bit će određen nakon što Haški sud odluči o zahtjevu Orićeve Odbrane da se postupak protiv njega obustavi.
Orićeva braniteljica Lejla Čović rekla je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH da je podnesen zahtjev Sudu u Haagu da se naredi obustava postupka jer je Orić već 2008. pravosnažno oslobođen krivice za iste zločine za koje je optužen.

“Danas smo dobili odgovor Haškog tužilaštva i mi namjeravamo da do kraja dana podnesemo svoj odgovor. Nakon toga se samo čeka odluka”, kazala je Čović.

Ona je pojasnila da Sud u Haagu može naložiti i održavanje ročišta prije donošenja odluke, te da je teško reći kada će biti donesena odluka.
Orićeva Odbrana je početkom novembra zatražila da se naredi Sudu BiH da “trajno obustavi postupak”, istaknuvši da mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Sud BiH je sredinom septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sudija Šaban Maksumić rekao je da će datum početka suđenja biti određen nakon održavanja nove statusne konferencije 22. decembra, do kada se, kako je naveo, nada da će biti donesena odluka u Haagu.

Tužilac Miroslav Janjić je na statusnoj konferenciji iznio plan izvođenja dokaza, kazavši da namjerava pozvati 30 svjedoka, od kojih će samo jedan imati mjere zaštite.

“Također želim naglasiti da odustajemo od pozivanja svjedoka Samira Avdića, za kojeg je Odbrana dostavila audiosnimak na kojem se čuje kako svjedok od optuženog traži da mu pomogne da se vrati u BiH i da se nalazi u Srbiji pod prisilom, a da će zauzvrat on svjedočiti u korist Odbrane”, rekao je Janjić.

Odbrane Orića i Muhića su kazale da će plan dokaza iznijeti nakon što Državno tužilaštvo završi s izvođenjem dokaza, saopćio je BIRN - Justice Report.


Komentari (16)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: