{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Početak suđenja Mlađenoviću i Živkoviću za zločine u Bratuncu 30. oktobra

S
9.10.2012. u 17:52
0
Početak suđenja Mlađenoviću i Živkoviću za zločine u Bratuncu 30. oktobra
0
Početak suđenja Mlađenoviću i Živkoviću za zločine u Bratuncu 30. oktobra
Suđenje Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću, optuženim za ratne zločine u Bratuncu u maju 1992. godine, počeće 30. oktobra čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu BiH.
Tužilaštvo BiH odustalo je od saslušanja devet svjedoka i jednog vještaka.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić rekla je da je Tužilaštvo BiH ranije uz optužnicu predložilo saslušanje 31 svjedoka i dva vještaka, ali da je poslije dobilo obavještenje da je situacija nešto drugačija.

"U pisanoj formi dostavili smo popis svjedoka. Radi ekonomičnosti postupka, odustali smo od devet svjedoka i jednog vještaka", pojasnila je tužilac Ozrenka Nešković.

Odbrane optuženih nisu se precizno mogle izjasniti o tome koliko će svjedoka saslušati.

Dejan Bogdanović, zamjenski branilac Mlađenovića, rekao je da će predložiti saslušanje najmanje sedam sjedoka, a Živkovićev branilac Nenad Grubež planira da pozove od pet do deset svjedoka, prenio je BIRN - Justice Report.

Tužilaštvo BiH tereti Mlađenovića i Živkovića da su u maju 1992. godine na području općine Bratunac počinili ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom.

Prema optužnici, Mlađenović je u to vrijeme bio komandir Teritorijalne odbrane Bratunac, a Živković pripadnik ove jedinice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: