BiH
0

Početak glavnog pretresa u predmetu Salih Alibašić i drugi 19. juna

FENA
Početak glavnog pretresa pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u predmetu Salih Alibašić i drugi zakazan je za 19. juna, saopćeno je iz Suda BiH.

Optužnica tereti Saliha Alibašića, Mileta Gašljevića, Đulzaru Hozanović, Željka Karanovića i Lejlu Zuko za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

Đulzara Hozanović optužena je i za krivično djelo pranje novca.

Prema navodima u optužnici, optuženi su u periodu od kraja 2006. do kraja aprila 2007. godine i u periodu od početka juna do kraja septembra 2007. godine kao organizirana grupa pripremali i izvršavali prebacivanje migranata. Ta grupa je, prema navodima optužnice, pripremala ilegalno prebacivanje migranata iz Albanije preko teritorija Republike Makedonije, Kosova, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Slovenije u zemlje Evropske unije.

Migranti nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u državama u koje dolaze kao i u državama u koje žele otići. Optuženi su se, kako stoji u optužnici, kao pripadnici organizirane grupe u pomenutom vremenskom periodu, organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem stranih državljana preko državnih granica više zemalja. Na taj način su navodno prokrijumčarili 307 državljana Albanije i Kosova i ostvarili značajnu finansijsku korist.