{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeo sastanak o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo

F
Piše: Er. M./FENA
19.10.2018. u 10:31
845
155
Počeo sastanak o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo
845
Predstavnici Naše stranke (NS), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Demokratske fronte započeli su sastanak na kojem će biti govora o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo bez koaliranja sa Strankom demokratske akcije (SDA).
Delegacije predvode predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić.

Riječ je o prvom zvaničnom sastanku predstavnika građanskih i lijevo orijentisanih političkih stranaka koje su uspjele osvojiti znatan broj mandata u Skupštini Kantona Sarajevo.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović smatra da postoji inicijalno shvatanje važnosti procesa u koji kreću, a to je formiranje vlade u KS.

"Sve ove političke stranke su izrazile želju da u KS pokušaju formirati vladu koja će imati snažan blok građanskih lijevo orijentiranih opcija i ovo je velika prilika da pokažemo da se rodila nova vrsta politike", poručio je Kojović novinarima uoči sastanka.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je ovo početak nečega što je trebalo i ranije uraditi, ocjenjujući da je vrlo važno ući u ove razgovore iskreno te da su svi izrazili opredjeljenje da potisnu svoje sujete.

"Važno je da ovdje pokažemo da se može dogovarati i vlast praviti na osnovu programa, zajedničkih opredjeljenja i onoga što želimo za sve građane. Počinjemo od Sarajeva, ali se nadamo da će to biti urnek i za nastup na višim nivoima", dodao je Nikšić.

Generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić istakao je da su izborni rezultati dokaz da demokratska BiH postoji i da trebaju dokazati građanima da im glas nisu dali uzalud.

Sastanak je ideja za formiranje vlasti bez Stranke demokratske akcije (SDA) koja je na nedavnim Općim izborima u Bosni i Hercegovini osvojila najviše glasova birača za taj nivo vlasti.

Za narednu sedmicu je planiran idući sastanak na koji će poziv dobiti svi politički subjekti koji su prešli izborni prag izuzev Stranke demokratske akcije (SDA) i Bosanske stranke (BOSS).

Prema preliminarnim rezultatima, Stranka demokratske akcije (SDA) ima najviše osvojenih glasova za Skupštinu Kantona Sarajevo - 52.675 glasova ili 24,64 posto. Slijede Narod i Pravda sa 29.462 glasa ili 13,78 posto, Naša stranka sa 27.905 glasova ili 13,05, SDP BiH sa 21.795 glasova ili 10,19 te SBB BiH sa 19.963 glasa ili 9,34 posto glasova. Demokratska fronta osvojila je 13.153 glasa ili 6,15 posto, Nezavisna bosanskohercegovačka lista sa 10.384 glasa ili 4,86 te BOSS - Mirnes Ajanović sa 7.896 glasova ili 3,69 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: