Kojović ili Marjanović
63

Počeo Kongres Naše stranke: Bira se novi predsjednik, među gostima partijski lideri

Piše: Dž. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Visoki funkcioneri, članovi i gosti Naše stranke okupili su se danas na izborno- izvještajnom Kongresu u Sarajevu na kojem će biti izabran novi predsjednik ove stranke. Kandidati za ovu funkciju su dosadašnji predsjednik Predrag Kojović i Damir Marjanović.

Kongresu prisustvuje oko 150 članova stranke koji imaju pravo glasa, a tu su i brojni gosti među kojima su i lider Platforme za progres Mirsad Hadžikadić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Alde Hans Van Baalen, predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste Ibrahim Hadžibajrić, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, kao i predstavnici Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte.

Na početku Kongresa, Catherine Isaksson, generalna sekretarka Centerpartiet International Foundation iz Švedske proglašena je počasnom članicom Naše stranke

"Treba nam Naša stranka kao svjetionik liberalne politike u ovom dijelu svijeta", rekla je Isaksson.

Podsjećamo, Kojović i Marjanović su dobili najviše kandidatura te će članovi kongresa birati hoće li stranku povjeriti Kojoviću kao i u prethodne četiri godine ili će priliku dobiti Marjanović.

Na današnjem kongresu bit će predstavljen rad Naše stranke u periodu od maja 2015. do maja 2019. godine te će biti usvojene izmene i dopune statuta stranke.

Glasački listići članovima kongresa bit će podijeljeni danas u poslijepodnevnim satima, a večeras se očekuju rezultati glasanja.

Pored predsjednika stranke birat će se i tri potpredsjednika, a za tu funkciju su predloženi Irma Baralija, Omer Berbić, Mirsad Čamdžić, Alen Girt, Vibor Handžić, Srđan Mandić, Nasiha Pozder i Zdravko Radoševi.

Na Kongresu će, između ostalog, biti izabrani i članovi Glavnog i Nadzornog odbora te Suda časti Naše stranke.