Praksa se ukida
38

Počelo zimsko računanje vremena, kazaljke na satu pomjerene unazad

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Pomicanjem kazaljki za jedan sat unazad protekle noći počelo je zimsko računanje vremena. Kazaljke su pomjerene kada je nastupilo tri sata iza ponoći

Inače, ovo bi mogla biti pretposljednja promjena računanja vremena u Evropi s obzirom na to da bi nakon marta 2019. godine ova praksa u Evropskoj uniji mogla biti ukinuta.

Ranije ove godine predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je kako države EU trebaju što prije prekinuti praksu pomjeranja kazaljki. Tačnije, u anketi Evropske komisije učestvovalo je blizu 4,6 miliona ljudi od kojih se većina izjasnila za prestanak promjena kada je riječ o računanju vremena.

"Pokazalo se u praksi da pomjeranje kazaljki sata nema puno efekta. Prije svega to se trebalo raditi u ekonomske svrhe kako bi se bolje iskoristili ljetni dani za rad. S druge strane, očigledni su negativni medicinski efekti pomjeranja, kao što je u prvom redu pojava stresa kod ljudi, tako da je dosta diskutabilno je li ova praksa donijela više koristi ili štete", rekao je u ranijoj izjhavi za Klix.ba Željko Majstorović.

Vezani članci