Bira se između trojice muftija
0

Počelo zasjedanje tijela Sabora IZ koje bira reisu-l-ulemu

Anadolija
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je tačno u 14 sati započelo zasjedanje izbornog tijela koje će izabrati novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH), javlja izvještač agencije Anadolija.

Članovi izbornog tijela birat će između tuzlanskog muftije Huseina ef. Kavazovića, travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića i sarajevskog muftije Huseina ef. Smajića.

Inače, izborno tijelo broji 374 člana, a čine ga sabornici Islamske zajednice, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, predsjednici mešihata Islamske zajednice, dekani i direktori islamskih ustanova, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa.

Kandidat za reisu-l-ulemu, travnički muftija Nusret ef. Abdibegović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) uoči početka zasjedanja izbornog tijela da će bošnjački narod danas "pokazati svoju jačinu, kompaktnost, jedinstvo i zajedništvo".

"Moje kolege i ja, bez obzira ko bude izabran, imat ćemo puno posla pred sobom, jer Islamsku zajednicu treba voditi naprijed. Ja se nadam da će biti snage da budemo još uspješniji. Ako ja budem izabran za časnu funkciju reisu-l-uleme, vratit ćemo dignitet Zajednici, a to je duhovna misija i moralno poslanje. To je osnovna poenta, jer je to poslaničko naslijeđe Zajednice. Sigurno da administracija IZBiH treba doživjeti reorganizaciju, a pokušat ćemo instalirati muftijstvo za odgoj i obrazovanje koje će biti srce i duša Zajednice", rekao je muftija Abdibegović za AA.

Tuzlanski muftija Kavazović, koji je imao najviše kandidatura za reisu-l-ulemu, te sarajevski muftija Smajić, odbili su govoriti za medije.

Glasanje za reisu-l-ulemu IZBiH na zasjedanju izbornog tijela bit će tajno. U prvom krugu jedan kandidat mora dobiti natpolovičnu većinu od ukupnog broja članova izbornog tijela da bi bio izabran. Ukoliko nijedan od trojice kandidata ne dobije većinu od ukupnog broja, onda se pristupa drugom krugu izbora u koji ulaze dva prvoplasirana iz prvog kruga. Između njih se glasa u drugom krugu, a pobjednik je, naravno, onaj kandidat koji ima više glasova.

Poslije dvije decenije djelovanja dr. Mustafe ef. Cerića, Bošnjaci bi danas trebali dobiti novog duhovnog poglavara. Bit će to prvi vjerski lider ovog naroda izabran u slobodnoj BiH, pa se ovi izbor mogu smatrati povijesnim.

Primopredaja dužnosti između ranijeg poglavara IZBiH reisa Cerića i novog reisu-l-uleme, kako je planirano, održat će se 19. novembra ove godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić je 13. poglavar Islamske zajednice u BiH. Imenovan je na Obnoviteljskom saboru u opkoljenom Sarajevu u proljeće 1993. godine. Mandat mu je produžavan 1998. i 2005. godine.

Prvi reisu-l-ulema izabran je na dužnost prije tačno 130 godina, 1882. godine. Bio je to Mustafa Hilmi ef. Hadžiomerović i tu dužnost je obavljao do 1893. godine.

Islamska zajednica uspostavljena je u teškim vremenima za Bošnjake poslije Berlinskog kongresa 1878. godine. Pod pritiskom okupacione vlasti Austro-Ugarske monarhije prekinute su veze Bošnjaka sa Šejhu-l-islamom u Istanbulu, iako je na Berlinskom kongresu bilo dogovoreno suprotno.

Tako se nametnula potreba formiranja autonomne nacionalne Islamske zajednice u BiH, koja će u 130 godina svojeg djelovanja biti istinski borac za prava i interese bošnjačkog naroda i islamske vjere.