{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme

F
7.7.2012. u 14:45
0
Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme
0
Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme
U Sarajevu danas zasjeda Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine na kojem je ekspoze o radu podnio reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
„Reis Cerić je podnio svoj ekspoze o radu i njegovim zapažanjima u zadnjih 19 godina, koliko je na čelu Islamske zajednice, a sada se raspravlja o pitanjima povratka u Republici Srpskoj i posebno u Srebrenici“, rekao je novinarima u pauzi zasjedanja Hasan Čengić, član Sabora Islamske zajednice BiH.

Potvrdio je da će Sabor raspravljati o proceduri izbora budućeg reisu-l-uleme, a ne o samim kandidatima, a na dnevnom redu je i izbor muftija.

Sabor Islamske zajednice u BiH je na aprilskom zasjedanju donio odluku da pokrene proceduru za izbor reisu-l-uleme.

Saborsku komisiju za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsjednik Sabora Safet Softić, čine i potpredsjednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić, te Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije i Mensur Karadža predsjednik glavne izborne komisije. Komisija ima obavezu da utvrdi izborne rokove i imenuje Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu. Komisija za evidentiranje kandidata broji 14 članova, a čine je najstariji sabornici po okruzima.

Sadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću ističe mandat 19. novembra ove godine.On je saopćio da neće biti kandidat na narednim izborima.

Sabor Islamske zajednice je u aprilu usvojio pet amandmana na Ustav, a odnose se na definisanje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamjenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata.

Na današnjem zasjedanju će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za naredni mandatni period.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: