{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme

F
7.7.2012. u 14:45
0
Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme
0
Sabor IZ BiH razmatra proceduru izbora reisu-l-uleme
U Sarajevu danas zasjeda Sabor Islamske zajednice Bosne i Hercegovine na kojem je ekspoze o radu podnio reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
„Reis Cerić je podnio svoj ekspoze o radu i njegovim zapažanjima u zadnjih 19 godina, koliko je na čelu Islamske zajednice, a sada se raspravlja o pitanjima povratka u Republici Srpskoj i posebno u Srebrenici“, rekao je novinarima u pauzi zasjedanja Hasan Čengić, član Sabora Islamske zajednice BiH.

Potvrdio je da će Sabor raspravljati o proceduri izbora budućeg reisu-l-uleme, a ne o samim kandidatima, a na dnevnom redu je i izbor muftija.

Sabor Islamske zajednice u BiH je na aprilskom zasjedanju donio odluku da pokrene proceduru za izbor reisu-l-uleme.

Saborsku komisiju za izbor reisu-l-uleme na čijem čelu je predsjednik Sabora Safet Softić, čine i potpredsjednici Sabora Mevlud Dudić i Edhem Bičakčić, te Jusuf Zahiragić predsjednik Ustavne komisije i Mensur Karadža predsjednik glavne izborne komisije. Komisija ima obavezu da utvrdi izborne rokove i imenuje Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu. Komisija za evidentiranje kandidata broji 14 članova, a čine je najstariji sabornici po okruzima.

Sadašnjem reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću ističe mandat 19. novembra ove godine.On je saopćio da neće biti kandidat na narednim izborima.

Sabor Islamske zajednice je u aprilu usvojio pet amandmana na Ustav, a odnose se na definisanje jedinstva Islamske zajednice, načina izbora zamjenika reisu-l-uleme i statusa reisu-l-uleme nakon isteka mandata.

Na današnjem zasjedanju će reisu-l-ulema predložiti Saboru imenovanje muftija za naredni mandatni period.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: