Nikšić i Komšić
918

Počelo ujedinjenje ljevice: Zakazana prva zajednička sjednica Glavnog odbora SDP-a i DF-a

Piše: Er. M.
Glavni odbor SDP-a BiH i Glavni odbor DF-a u subotu (9. septembar) održat će prvu zajedničku sjednicu na kojoj će biti potpisan "Okvirni plan zajedničkog djelovanja".

Ovu informaciju potvrdili su za Klix.ba generalni sekretar SDP-a BiH Irfan Čengić i generalni sekretar DF-a Zlatko Miletić.

Poziv je već upućen članovima Glavnog odbora SDP-a i DF-a, zastupnicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH, zastupnicima i delegatima u Parlamentu FBiH, delegatima u Vijeću naroda RS-a, zastupnicima u kantonalnim skupštinama te gradonačelnicima i načelnicima.

Na sjednici će se obratiti predsjednici ove dvije političke Nermin Nikšić i Željko Komšić, a kako je najavljeno trebao bi biti potpisan i dokument naslovljen kao Okvirni plan zajedničkog djelovanja.

Riječ je o dokumentu koji je baziran na tri dijela, a koji bi trebao biti dobar preduvjet za ujedinjene ljevice u BiH na Općim izborima 2018. godine. U njemu će biti definisane i politike zajedničkog djelovanja o aktuelnim političkim problemima.

Kako saznajemo, Okvirnim planom zajedničkog djelovanja predviđeno je i zajedničko održavanje sjednica stranačkih organa i klubova parlamentaraca, ali i zajedničko nastupanje kada je riječ o predlaganju zakona.

SDP i DF će konačan sporazum o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima 2018. godine donijeti krajem ove godine o čemu će biti potpisan drugi sporazum.

Prva zajednička sjednica bit će održana u 11 sati u prostorijama Centra za mlade na Grbavici.