{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo suđenje policajcima za brutalno premlaćivanje Bošnjaka u Prnjavoru 1994. godine

23.2.2018. u 11:38
148
143
Počelo suđenje policajcima za brutalno premlaćivanje Bošnjaka u Prnjavoru 1994. godine
148
Počelo suđenje policajcima za brutalno premlaćivanje Bošnjaka u Prnjavoru 1994. godine
Okružni sud Banja Luka
U Okružnom sudu Banja Luka u srijedu je počelo suđenje za ratne zločine protiv civilnog stanovništva optuženim pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava tadašnje Stanice javne bezbjednosti Prnjavor koje se tereti za fizičko zlostavljanje i nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti u Prnjavoru u toku 1993. i 1994. godine.
Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koja je podignuta i potvrđena u oktobru prošle godine, 18 godina nakon zločina, za ova djela se terete Vlado Budak (1964.), Darko Savić 81971.), Petar Janković (1962.), Mićo Pančić (1971.), Dragan Pokrajac (1967.), Branko Šestić (1955.), Dušan Debeljak (1962.) i Vojko Duronjić (1970.) čije je prebivalište 1994. godine bilo u Prnjavoru.

Oni su tokom rata upadali u porodične kuće i fizički zlostavljali porodice, nanosivši im teške tjelesne povrede, zastrašivali i prijetili oružjem njihovoj maloljetnoj djeci. Tokom zlostavljanja su koristili željezne šipke, kablove, policijske palice, pištolje te šake i noge.

Muškarce bošnjačke nacionalnosti su odvodili iz porodičnih kuća u policijsku stanicu gdje ih je istovremeno tuklo više policajaca, a premlaćivanja su trajala i po pola sata. Ukoliko bi otišli u bolnicu, naknadno bi ponovo bili "posjećeni" i premlaćeni.

Prema izjavama svjedoka koji su bili žrtve, pojedini policajci su i urinirali po njima nakon premlaćivanja, a na pitanja zbog čega ih tuku policajci su im odgovarali "Zato što su Turčin", psovali im "balijsku majku" te prijetili da će ih ubiti i baciti u jezero. Žrtve bi se nerijetko onesvijestile, a kada bi došle svijesti nastavili bi ih udarati. Živjeli su u konstantnom strahu za svoj i živote svojih porodica.

U srijedu je svjedočilo pet svjedoka, četiri Bošnjaka koji su bili žrtve i jedna osoba srpske nacionalnosti. Svjedoci su davali opširne izjave o torturama koje su proživljavali, istaknuvši kako je cilj bio protjerati nesrpsko stanovništvo iz Prnjavora.

Ročište se nastavlja u srijedu, 28. februara, kada će biti saslušane doktorice koje su tada radile u zdravstvenim ustanovama i liječile Bošnjake koji su bili premlaćeni, iako su dobile nalog da to ne smiju činiti. Također, bilo im je zabranjeno da izdaju ozljedne listove, što su neke ipak činile.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: