Izuzimanje snimka
18

Počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću: Politički motivi i apolitična funkcija

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Suđenje direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću i uposleniku te agencije Muhamedu Pekiću za zloupotrebu položaja i ovlasti počelo je jutros u sudnici Suda BiH, gdje je tužilac Oleg Čavka pročitao optužnicu a odbrana poručila da on ima politički cilj.

Sudija Branko Perić je tokom suđenja mogao osjetiti netrpeljivost između dvije strane, pa je u jednom trenutku pozvao i na smirivanje tenzija. Na jednoj strani je tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka, na drugoj optuženi Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić, odnosno njihova odbrana – advokatice Senka Nožica i Jasenka Rešidović.

"Optužnica je totalno montirana... Politički cilj je skinuti Mehemdagića sa funkcije", kazala je advokatica Nožica.

"Ne može biti politički cilj skinuti čovjeka sa funkcije koji nije politička ličnost", odgovorio je tužilac Čavka.

"Privatna istraga, resursi državni"

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra podiglo optužnicu protiv direktora OSA-e Mehmedagića i uposlenika OSA-e Pekića, kojima je na teret stavljeno da su tokom augusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlasti da bi došli do fotografija i informacija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv Mehmedagića.

Oleg Čavka je čitajući optužnicu, koja je poprilično kratka, kazao da je Osman Mehmedagić privatizirao OSA-u zloupotrijebivši položaj da u privatne svrhe utvrdi ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega kao direktora.

Optužnicom je ukazano na "prikupljanje obavještajnih saznanja" koja "ne predstavljaju prijetnju po sigurnost", ali i problematizovano njihovo "upotrebljavanje u privatne svrhe" i "nekontrolisana objava", čime je "ugrožena sigurnost Mirele Bubalo i Amine Ohranović".

"Montirana optužnica, cilj politički"

Advokatica Senka Nožica istakla je da je optužnica totalno montirana i da je politički motiv njenog podizanja bilo uklanjanje Osmana Mehmedagića sa funkcije direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

"Kao autori krivične prijave se navode uposlenici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i kako onda mogu biti ugrožene osobe koje su samo uputile pošiljku", kazala je Nožica, dodavši da osobe koje su uputile pošiljku ne rade u OSA-i.

Navela je kako je OSA istragom štitila sigurnost države i kako je Tužilaštvo BiH ugrozilo ugled BiH.

Nožica se pozvala na Član 45 Zakona o OSA-i koji kaže da zaposleni ne smiju bez saglasnosti generalnog direktora javno istupati ili komentirati rad Agencije, aludirajući da je anonimnom krivičnom prijavom to na svojevrstan način urađeno.

Branilac po službenoj dužnosti

Jasenka Rešidović, advokatica Muhameda Pekića, na današnjem ročištu nije imala uvodno izlaganje, ali je kratko navela da se u optužnici nije moglo čuti spominjanje drugooptuženog i da njen branjenik nije počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Advokatica Rešidović je kazala da njen branjenik traži advokata po službenoj dužnosti zbog "složenosti procesa", na šta se tužilac Čavka usprotivio kazavši da je Pekić kupio stan od 300 hiljada KM na Marijin-Dvoru i da je finansijska istraga pokazala da godinu nije podizao plaću.

Advokatica Rešidović je odgovorila da njen branjenik ima kredit u banci i da je stan pod hipotekom.

"Tužilac može govoriti što hoće, a ja ne bih dalje komentarisala", kazala je Rešidović.

Sudija Branko Perić istakao je da je danas usvojio zahtjev o braniocu po službenoj dužnosti iz razloga složenosti procesa i u interesu pravde.

Svjedoci i nastavak suđenja

Kao predloženi svjedoci pojavit će se na nekom od narednih ročišta federalni ministar policije Aljoša Čampara i komesar kantonalne policije Nusret Selimović.

Na sljedećem ročištu 11. januara su kao svjedoci planirani direktor JP BH Pošta Mirsad Mujić, šef Odjela za sigurnost u JP BH Pošta Edin Šikalo i uposlenik JP BH Pošta Nedim Matoruga.