Kantonalni sud Sarajevo
0

Počelo suđenje optuženim za ubistvo Amara Mistrića

FENA
Kantonalni sud Sarajevo
Kantonalni sud Sarajevo
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima zastupnika optužbe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Edinu Vuku (1987.), Anelu Heraku (1987.), Midhatu Čajiću (1988.) i Almiru Bravi (1987.) u vezi s ubistvom 23-godišnjeg Amara Mistrića u sarajevskom kafiću "Ocho Rios" 13. augusta 2009.

Za ubistvo Amara Mistrića, suvlasnika i konobara spomenutog kafića, optužen je Edin Vuk, dok se Anel Herak tereti za neovlašteno držanje oružja i nasilničko ponašanje te za pokušaj ubistva u vezi s pucnjavom u centru Sarajeva u maju 2009.

Midhat Čehajić i Almir Bravo terete se za pomoć počinitelju nakon ubistva. Zastupnik optužbe u ovom predmetu, tužitelj Edin Muratbegović podsjetio je na okolnosti koje su prethodile ubistvu Mistrića, a što se dogodilo nakon odbijanja osoblja spomenutog ugostiteljskog objekta da služe piće nakon isteka radnog vremena.

Muratbegović je kazao da se optužba u ovom predmetu temelji na iskazima svjedoka te nalazima vještaka i drugim materijalnim dokazima.

Smatra da će Tužiteljstvo dokazati da je krivično djelo počinjeno s direktnim umišljajem, te da nije postojao motiv, odnosno "da je počinjeno iz čiste obijesti".

Branitelji optuženih odustali su od uvodnih riječi u ovoj fazi postupka, te uputili nekoliko prigovora u vezi s inkriminacijama sadržanim u optužnici.

Među ostalim, advokat drugooptuženog Senad Kreho prigovorio je zbog optuženja njegovog branjenika, a što se odnosi na pokušaj ubistva, navodeći da je to djelo ranije kvalificirano kao krivično djelo izazivanja opće opasnosti protiv nepoznatog počinitelja te da je iz njemu nepoznatih razloga uvršteno u činjenični opis u sklopu aktuelne optužnice.

Nastavak suđenja, kada će biti otvoren dokazni postupak saslušanjem prvih svjedoka optužbe, zakazan je za 10. mart.