Zbog snimanja Vitomira Popovića
0

VIDEO / Počelo suđenje Kaletoviću, jer "zaslužuje metak u čelo"

Piše: E. G.
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Damir Kaletović (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Pred banjalučkom Osnovnim sudom u četvrtak je počelo suđenje novinaru Federalne televizije i magazina "60 minuta" Damiru Kaletoviću, zbog, kako je u optužnici navedeno, neovlaštenog snimanja ombudsmana za ljudska prava BiH, Vitomira Popovića.

Podsjećanja radi, Damir Kaletović je u emisiji "60 minuta" objavio snimak u kojem mu Vitomir Popović govori da je "zaslužio metak u čelo".

Naime, Popović nije znao da ga se snima dok dijeli pravdu na svoj način, a Federalna televizija, kao i šira bh. javnost su bili ogorčeni zbog podizanja optužnice protiv Kaletovića, "umjesto da se sudi Popoviću za ovu izjavu, koja je u najmanju ruku neprimjerena ombudsmanu za ljudska prava", stajalo je u saopćenju FTV-a nakon optužnice koju je podigao Osnovni sud u Banjoj Luci.

Osnovni sud u Banjoj Luci bi trebao suditi i Vitomiru Popoviću, bivšem ombudsmanu za ljudska prava, koji je optužen za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti. Odnosno, u konkretnom slučaju radi se o prijetnji smrću novinaru Kaletoviću. No, optužnica protiv Popovića je podignuta neposredno prije zastare, ali do danas nije potvrđena.

Kako je za Sarajevo-x.com ispred Osnovnog suda u Banja Luci rekao Vladimir Jurišić, službenik zadužen za odnose s javnošću, o optužnici protiv Popovića još nije odlučivano, "jer je bila sezona godišnjih odmora". Inače, optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji Snježani Kudrić.