Banja Luka: Presuda Damiru Kaletoviću 22. novembra

S
Sarajevo-x.com
10.11.2011. u 18:42
0
21
Banja Luka: Presuda Damiru Kaletoviću 22. novembra
0
1/5 Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
2/5 Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
3/5 Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
4/5 Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com
Pred banjalučkim Osnovnim sudom danas je okončan dokazni postupak u predmetu Kaletović- Popović, a završne riječi i objava presude zakazani su za 22. novembar u podne.
Novinara Federalne televizije Damira Kaletovića optužnica tereti da je 28. septembra 2007. godine na adresi institucije Ombdusmena BiH u Banjoj Luci, u kancelariji tadašnjeg Ombdusmena za ljudska prava Vitomira Popovića, bez najave sagovorniku, snimio njihov neslužbeni razgovor, a zatim ga zloupotrijebio, izvlačeći razgovor iz konteksta i emitirajući samo određene dijelove snimka.

Na početku suđenja, bivši ombdusman Vitomir Popović je naveo da nije prijetio Kaletoviću, “kako mu treba sasuti metak u čelo”, već da su njegove izjave koje su emitovane kasnije u magazinu "60 minuta" izvučene iz konteksta.

Na današnjem ročištu u sudnici banjalučkog Osnovnog suda svoj iskaz, u svojstvu svjedoka, dao je bivši urednik političkog magazina "60 minuta" Bakir Hadžiomerović, koji je u detalje ispričao dan kada se dogodio sporni slučaj.

"Ponosan sam što sam bio dio profesionalnog tima koji je dokumentovao ovaj značajan, ozbiljan i istorijski materijal u kojem jednom bh. novinaru, profesionalcu, metkom u čelo prijeti niko drugi do Ombdusman za ljudska prava u BiH", rekao je danas Hadžiomerović.

U sudnici je danas prikazan i prilog koji je emitovala FTV-a, a u kojem se još jednom čuje kako tadašnji Ombdusman za Damiru Kaletoviću govori za zaslužuje metak u čelo.

Podsjećamo, Kaletović je na početku suđenja u Banjoj Luci rekao da je umjesto pokretanja postupka protiv njega zbog neodobrenog snimanja i emitovanja izjave bivšeg ombudsmana BiH Vitomira Popovića trebalo suditi Popoviću koji mu je prijetio smrću.

Prilikom izjašnjavanja o optužnici Kaletović je pred sudom ponovio da “optužnicu razumije jezički, ali da ne shvata njenu suštinu, jer je njemu prijećeno smrću”.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: