{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Banja Luka: Presuda Damiru Kaletoviću 22. novembra

S
10.11.2011. u 18:42
0
21
Banja Luka: Presuda Damiru Kaletoviću 22. novembra
0
Pred banjalučkim Osnovnim sudom danas je okončan dokazni postupak u predmetu Kaletović- Popović, a završne riječi i objava presude zakazani su za 22. novembar u podne.
Novinara Federalne televizije Damira Kaletovića optužnica tereti da je 28. septembra 2007. godine na adresi institucije Ombdusmena BiH u Banjoj Luci, u kancelariji tadašnjeg Ombdusmena za ljudska prava Vitomira Popovića, bez najave sagovorniku, snimio njihov neslužbeni razgovor, a zatim ga zloupotrijebio, izvlačeći razgovor iz konteksta i emitirajući samo određene dijelove snimka.

Na početku suđenja, bivši ombdusman Vitomir Popović je naveo da nije prijetio Kaletoviću, “kako mu treba sasuti metak u čelo”, već da su njegove izjave koje su emitovane kasnije u magazinu "60 minuta" izvučene iz konteksta.

Na današnjem ročištu u sudnici banjalučkog Osnovnog suda svoj iskaz, u svojstvu svjedoka, dao je bivši urednik političkog magazina "60 minuta" Bakir Hadžiomerović, koji je u detalje ispričao dan kada se dogodio sporni slučaj.

"Ponosan sam što sam bio dio profesionalnog tima koji je dokumentovao ovaj značajan, ozbiljan i istorijski materijal u kojem jednom bh. novinaru, profesionalcu, metkom u čelo prijeti niko drugi do Ombdusman za ljudska prava u BiH", rekao je danas Hadžiomerović.

U sudnici je danas prikazan i prilog koji je emitovala FTV-a, a u kojem se još jednom čuje kako tadašnji Ombdusman za Damiru Kaletoviću govori za zaslužuje metak u čelo.

Podsjećamo, Kaletović je na početku suđenja u Banjoj Luci rekao da je umjesto pokretanja postupka protiv njega zbog neodobrenog snimanja i emitovanja izjave bivšeg ombudsmana BiH Vitomira Popovića trebalo suditi Popoviću koji mu je prijetio smrću.

Prilikom izjašnjavanja o optužnici Kaletović je pred sudom ponovio da “optužnicu razumije jezički, ali da ne shvata njenu suštinu, jer je njemu prijećeno smrću”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: