Okružni sud Banja Luka
0

Počelo suđenje Brani Dmičiću za zločin počinjen u Ključu

FENA
Okružni sud Banja Luka (Foto: Arhiv)
Okružni sud Banja Luka (Foto: Arhiv)
Iznošenjem uvodnih riječi i saslušanjem svjedoka Tužilaštva, u banjalučkom Okružnom sudu počelo je suđenje Brani Dmičiću, optuženom za zločin počinjen u Ključu u julu 1992. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.

Tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva Branko Mitrović tokom iznošenja uvodnih riječi kazao je da Tužilaštvo ima dovoljno dokaza i da će dokazati krivicu optuženog.

"Ubjeđeni smo da ćemo saslušanjem svjedoka i pregledom materijalnih dokaza u potpunosti utvrditi da je Dmičić zajedno s D.G., koji je u proteklom periodu preminuo, počinio ratni zločin", istakao je tužilac.

Svjedokinja Hamida Hadžić izjavila je da je optuženi odveo njenog muža iz porodične kuće u selu Velečevići, nakon čega se više nije vratio.

"Dmičić je došao u pratnji dvije osobe oko 23 sata i rekli su da vode mog muža na saslušanje. Poslije toga ga više nisam vidjela, niti našla njegovo tijelo", rekla je Hadžićeva, prepoznavši optuženog u sudnici.

Kako dalje navodi, ona je narednog dana otišla u policiju i pitala gdje joj je suprug, ali joj nisu znali reći.

Kasnije je, prisjeća se svjedokinja, saznala da joj je muž ubijen u selu Macanovići i da je tijelo zakopao neki šofer.

Optuženi Brano Dmičić se tereti da je zajedno sa D.G., koji je u međuvremenu nastradao, u selu Velečevići kod Ključa 14. jula 1992. godine iz kuće odveo Omera Hadžića, koji je kasnije ubijen i čije tijelo još nije nađeno.

Svjedok Rade Brkić, bivši policajac, rekao je da je zajedno s D.G. i optuženim otišao u kuću porodice Hadžić i da su potom Omera odveli u policijsku stanicu u Ribnik.

"Optuženi i D.G. su uveli Omera u stanicu, dok sam ja ostao ispred, te su ga nakon pola sata odveli u nepoznatom pravcu. Ne znam šta se desilo s njim, a nisam se ni raspitivao", kazao je Brkić.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. mart.