BiH
151

Počelo suđenje bh. studentu u Turskoj Samedu Nadareviću, roditelji ogorčeni jer nema advokata

Piše: M. Ć.
Foto: EPA
Foto: EPA
Suđenje Samedu Nadareviću, jedinom uhapšenom državljaninu Bosne i Hercegovine nakon neuspjelog vojnog puča u Turskoj, počelo je danas u ovoj državi.

Bh. student Samed Nadarević već se skoro pet mjeseci nalazi u pritvoru u Silivri u Turskoj, nakon što su ga vlasti ove države uhapsile zajedno sa hiljadama turskih državljana poslije pokušaja vojnog udara u ovoj zemlji sredinom jula.

Nadarević, porijeklom iz cazinskog naselja Pjanići, bio je student arhitekture na državnom univerzitetu u Istanbulu i stipendista države Turske. Uhapšen je 25. jula pod optužbom da je koristio stan koji je u vlasništvu organizacije Fethullaha Gullena, za kojeg turske vlasti smatraju da stoji iza pokušaja vojnog puča.

Njegovi roditelji, koji maksimalno izbjegavaju medije, tvrde da je riječ o velikom nesporazumu te da Samed nema nikakve veze sa događajima od 15. jula.

Prema njihovim tvrdnjama, Samed nema ni advokata, pa se mogućnost pravičnog suđenja nalazi pod velikim znakom pitanja.

Posebno su ogorčeni na državne vlasti, koje, po njihovim riječima, nisu poduzele skoro ništa kako bi zaštitili svog državljanina, što je normalna praksa u svijetu.

Kako saznajemo od prijatelja porodice Nadarević, Samedovi roditelji su posljednjih dana u očajnom stanju i potpuno shrvani činjenicom da ne mogu pomoći svom djetetu.

Samedov otac, Mujo Nadarević, kako smo saznali, planira otputovati za Tursku u što skorijem periodu kako bi došao do najmlađeg sina.