|

Počelo snimanje dokumentarnog filma "Scream For Me Sarajevo"

Počelo snimanje dokumentarnog filma "Scream For Me Sarajevo"
93
Klix.ba
22.12.2014. u 14:48
5
komentara
93

dijeljenja
1/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
2/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
3/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
4/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
5/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
6/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
7/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
8/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
9/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
10/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
11/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
12/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
13/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
14/14 Foto: Tarik Hodžić-Prime Time/Armel Huduti/Chris Dale Blog/Alen Ajanović
Povodom obilježavanja 20. godišnjice od gostovanja lidera kultne britanske heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u ratnom Sarajevu, produkcijska kompanija "Prime Time" radi na realizaciji dokumentarnog filma o ovom koncertu pod nazivom "Scream For Me Sarajevo".
Film govori o tome kako je rođena ideja o gostovanju svjetske rock zvijezde i članova njegovog benda u opkoljenom Sarajevu, o tome kako se odvijao dolazak u Sarajevo, boravku u ratom uništenom gradu, o samom koncertu, te odlasku iz grada. O svim ovim događajima, sa vremenske distance od 20 godina, u filmu govore protagonisti koncerta, među kojima su članovi Dickinsonovog benda bubnjar Alex Elena i basista Chris Dale, tadašnji pripadnici UN-ove mirovne misije, britanski oficiri Trevor Gibson i Martin Morris, kao i nekoliko Sarajlija koji su te decembarske noći, ratne 1994. godine, barem na neko vrijeme zahvaljujući Dickinsonu i njegovom bendu, uspjeli zaboraviti na strahote i razaranja koji su bili dio njihove svakodnevnice.

"Završili smo prvu sedmicu snimanja dokumentarnog filma. Izuzetno smo zadovoljni do sada urađenim poslom. Sve izjave snimljene su u Sarajevu, uključujući i one koje su dali Elena, Dale, Gibson i Morris, koji su samo za ovu priliku ponovo došli u naš grad. Uspjeli smo snimiti zaista izuzetan materijal, a zahvaljujući dobroj organizaciji, sav do sada urađeni posao na snimanju ovog dokumentarnog filma obavljen je bez ikakvih problema. Svih sedam dana snimanja proteklo je u atmosferi prisjećanja na taj vikend kada su Dickinson i njegova ekipa svirali u Sarajevu. Sve te emocije i prisjećanja svojevrsnu kulminaciju doživjeli su na druženju u sarajevskom klubu „Cinemas Sloga“, u znak sjećanja na jednu nezaboravnu noć u opkoljenom Sarajevu", istakao je producent filma „Scream For Me Sarajevo“ Adnan Ćuhara.

Ideja o snimanju dokumentarnog filma „Scream For Me sarajevo“ potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je Adnan Ćuhara, režiser je Tarik Hodžić, a asociate producer je Tatjana Bonny iz Londona.

Osim Brucea Dickinsona, na sceni Bosanskog kulturnog centra decembra 1994. godine, bili su basista Chris Dale, bubnjar Alex Elena i gitarisa Alex Dickson. Osim njih u Sarajevo su došli i tehničari benda Bob Edwards i Andey Veasey, te novinar koji je pratio Dickinsonov bend na svim koncertima Roland Hyams.
Prvobitno su, prema zamisli organizatora, Dickinson i njegov bend trebali svirati isključivo za pripadnike UN-ovih mirovnih trupa u Sarajevu, ali je lider Iron Maidena to odbio kazavši da on može održati koncert samo za stanovnike Sarajeva. Na kraju je tako i bilo. Putovanje je bilo ništa manje uzbudljivo od boravka u Sarajevu. Bend je putovao avionom do Splita, a dalje kamionom humanitarne organizacije „Serious Road Trip“, sve do Sarajeva.

Prvu noć nakon dolaska održan je koncert, drugi dan je bio slobodan, a članovi benda su se družili i sa svojim fanovima u ratnom Sarajevu. Na prvi pogled sve djeluje kao i bilo koje drugo gostovanje. Ali kako je i sve ostalo tada u Sarajevu bilo drugačije nego u ostatku svijeta, tako je i ovo gostovanje bilo potpuno različito od svega što su članovi benda ikada doživjeli.

O svemu tome govori se u filmu "Scream For Me Sarajevo" čija se premijera očekuje na ljeto 2015. godine.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...