BiH
0

Počelo skijanje na Vlašiću

FENA
Skijaške staze na Vlašiću od danas su otvorene za sve ljubitelje zimskih sportova, a mnogi od posjetitelja pripremaju se na toj planini dočekati Novu godinu.

Koordinator vertikalnog transporta iz preduzeća "Vlašić Ski" Adnan Kalušić kazao je da je 16. prosinca počelo vještačko zasnježivanje, te da su, uz posljednje snježne padaline, stvoreni solidni uvjeti za skijanje.

"Jedno vrijeme imali smo visoke temperature, tako da smo, u tim uvjetima, uradili onoliko koliko smo mogli. Skijaša ima, najviše domaćih, iz dijaspore, te Hrvatske. Dolaze zbog solidnih cijena, dobre usluge i, nadam se, naše staze", kazao je Kalušić.

Kako je kazao, na proljeće se očekuje i postavljanje četverosjeda na centralnu stazu Babanovac.

"Morali smo prvo osigurati topove za vještačko zasnježivanje koji su bili prioritet, a sada je došlo vrijeme i da se promijeni lift" kazao je.

Među onima koje je svjež zrak privukao na Vlašić, danas je bila i Džulsa Mahmuljin iz Kozarca kod Prijedora, koja ovu planinu posjećuje već godinama.

"Lijepo je, doduše, ima malo snijega, ali smo, ipak, došli da se sanjkamo i skijamo. Ono na čemu se još može poraditi je skijaška staza, kao i osiguravanje staze za sanjkanje", kazala je Mahmuljin.

Na skijaškoj stazi danas je bio i Domagoj Jozak iz Hrvatske, koji će na Vlašiću dočekati Novu godinu.

"Sviđa mi se planina jer toga nema kod nas u Slavoniji. Međutim, vidi se nedostatak snijega. Ipak, nisam ni očekivao da ćemo skijati, nego smo došli zbog proslave Nove godine", istaknuo je Jozak.