{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo ročište za početak suđenja Draganu Vikiću u slučaju "Veliki park"

21.3.2017. u 09:06
3
40
Počelo ročište za početak suđenja Draganu Vikiću u slučaju "Veliki park"
3
Na Sudu Bosne i Hercegovine jutros je počelo ročište za početak suđenja u slučaju "Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike (MUPRBiH) Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.
Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, a tereti ih se da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, učestvovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili spriječiti krivično djelo, odnosno poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog bili sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: