{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počelo ročište za početak suđenja Draganu Vikiću u slučaju "Veliki park"

21.3.2017. u 09:06
3
40
Počelo ročište za početak suđenja Draganu Vikiću u slučaju "Veliki park"
3
Na Sudu Bosne i Hercegovine jutros je počelo ročište za početak suđenja u slučaju "Veliki park“, predmetu u kojem su optuženi bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike (MUPRBiH) Dragan Vikić i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova RBiH Jusuf Pušina, kao i pripadnici jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.
Optuženi u ovom predmetu terete se za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud BiH je 13. januara potvrdio optužnicu koja Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, a tereti ih se da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatim pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava, učestvovali u ubistvu osam zarobljenih pripadnika bivše JNA u Sarajevu na lokalitetu Velikog parka u Sarajevu.

Istovremeno, optužnica tereti Vikića u svojstvu komandanta Odreda milicije Specijalne jedinice MUP-a RBiH i jedinica rezervnog sastava ove jedinice i Pušinu u svojstvu pomoćnika ministra za uniformiranu policiju MUP-a RBiH, da su kao nadređene osobe znali ili mogli znati da se njima podređeni spremaju učiniti ubistva ratnih zarobljenika, te propustili spriječiti krivično djelo, odnosno poduzeti nužne i razumne mjere da učinitelji krivičnog bili sankcionirani.

Svi optuženi u ovom slučaju ranije su se pred sudijom za prethodno saslušanje izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: