Na vrhu garaže
239

Počelo popločavanje budućeg trga kod Vijećnice, završetak radova do kraja godine

I. P.
Počelo je popločavanje multifunkcionalnog trga prekoputa sarajevske Vijećnice, iznad podzemne garaže koju gradi Općina Stari Grad.

"Bit će to površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo koji će imati višestruku namjenu i prostirat će se na 2.500 metara kvadratnih. Tokom cijele godine na trgu će se održavati različiti sadržaji kulturno-zabavnog karaktera, a plato će sadržavati i binu koja će biti montažno-demontažnog karaktera i koristit će se po potrebi. S obzirom na lokaciju na kojoj se ovaj trg nalazi, u najužoj starogradskoj jezgri i blizini najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija, nesumnjivo je da će veoma brzo postati jedno od najatraktivnijih mjesta za održavanje festivala, koncerata, javnih događaja", saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Kako je rečeno, trg se popločava granitnim pločama debljine 10 centimetara, a na sredini trga nalazit će se grb Općine Stari Grad, investitora ovog velikog projekta. Osim toga, trg će sadržavati i dječije igralište sa gumenom podlogom i spravama za djecu, te ukrasne biljke i drveće. Oko platoa uređuje se saobraćajnica sa ivičnjacima.

Ispod platoa su dvije etaže podzemne garaže sa 155 parking mjesta. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, a kako je ranije najavljeno ova garaža imat će i najmoderniji elektro punjač za vozila. Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH u saradnji sa Općinom Stari Grad će postaviti punjač za električna vozila čije će korištenje biti potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini čija je vrijednost skoro sedam miliona konvertibilnih maraka.

Projekat se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Postupak odobravanja kredita trajao je više od pet godina, a rok otplate je 20 godina.

"Prva javna podzemna garaža u Kantonu Sarajevo u ulici Avdage Šahinagića je investicija blizu sedam miliona KM. Trg iznad prostirat će se na 2.500 m2 i bit će najveći trg u gradu Sarajevu. Faktički, iz tih sredstava koje Općina bude naplaćivala kroz garažu otplaćivat će se i kredit i finansirati drugi projekti", izjavio je ranije načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Projekat izgradnje podzemne garaže i multifunkcionalnog trga bit će završen do kraja ove godine.