Kantonalni sud u Sarajevu
0

Počelo obnovljeno suđenje Samiru Bejtiću

FENA
Čitanjem optužnice u Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je ponovno suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za učešće u zločinima počinjenim na Kazanima kod Sarajeva.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo tereti Bejtića, bivšeg pripadnika 10. brdske brigade Armije BiH (ABiH) da je počinio zločine protiv civila tokom 1992. i 1993. na lokalitetu Kazani.

U optužnici se navodi da je Bejtić 25. decembra 1992. odveo Zorana Vučurevića ispred linije razgraničenja koja je bila pod kontrolom ABiH te ga ubio pucajući iz pištolja, a nakon toga njegovo tijelo polio razrjeđivačem i spalio.

Bejtić je s drugim pripadnicima ABiH, smatra Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu sredinom septembra 1993. učestvovao u premlaćivanju dvoje civila u komandi 10. brdske brigade nakon čega su ih odveli do Kazana i ubili.

Na upit Jasenka Ružića, predsjedavajućeg Sudskog vijeća, da li će Kantonalno tužilaštvo i odbrana tražiti ponovno saslušanje svih svjedoka koji su iskaze dali tokom prethodnog postupka, stranke su se izjasnile kako se moraju dogovoriti, te su predložile se zbog toga ovaj pretres “odgodi”.

"Mi želimo da održimo jednu statusnu konferenciju na kojoj bi se dogovorili sa Sudom o saslušanju svjedoka u ovom postupku", kazala je Aida Čatović, tužiteljica Kantonalnog tužilaštva.

Sudsko vijeće je odgodilo nastavak suđenja za 27. juni.

Samira Bejtića je u julu 2006. osudio Kantonalni sud u Sarajevu na 14 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva civila na lokalitetu Kazani u Sarajevu.

Na ovu presudu uložene su žalbe i Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ih je prihvatio i vratio postupak na ponovno suđenje u januaru 2007.

Nakon obnovljenog suđenja Bejtić je u julu 2008. oslobođen optužbe za ubijanja, premlaćivanja i zlostavljanja civila na Kazanima.

I na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo je uložilo žalbu Vrhovnom sudu FBiH u novembru 2010. nakon čega je ukinuta presuda i naloženo ponovno održavanje suđenja u Kantonalnom sudu u Sarajevu, prenio je BIRN.