{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ukinuta oslobađajuća presuda optuženom za ratni zločin

S
29.4.2011. u 13:28
0
2
Ukinuta oslobađajuća presuda optuženom za ratni zločin
0
Ukinuta oslobađajuća presuda optuženom za ratni zločin
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Mladen Milanović oslobođen optužbe da je vršeći dužnost stražara u logoru "Bunker" u Vogošći počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Istim rješenjem određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH, nakon čega će biti donesena konačnu odluku u ovom slučaju.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu je zbog nedostatka dokaza u novembru 2008. oslobodio Milanovića optužbe da je kao stražar u logoru "Bunker" krajem 1992. godine kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava zlostavljao nezakonito zatočene civile bošnjačke nacionalnosti, što je rezultiralo nanošenjem teških povreda zatočenicima.

Protiv presude Kantonalnog suda u Sarajevu nadležni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u martu 2009. godine uložio je žalbu Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, sa prijedlogom da se presuda Kantonalnog suda ukine i odredi održavanja suđenja nakon kojeg će se optuženi Milanović oglasiti krivim i kazniti po zakonu.

Inače, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo preuzelo je krivično gonjenje protiv Milanovića, na osnovu odluke Suda BiH, u januaru 2008. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: