BiH
0

Počelo obnovljeno suđenje Mevlidu Jašareviću, svjedočit će i njegova supruga

Anadolija
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mevlid Jašarević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U obnovljenom postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, odbrana Mevlida Jašarevića, optuženog za terorizam, izvest će pet svjedoka, među kojima bi mogla biti i nevjenčana supruga optuženog, koja je dosada odbijala svjedočiti, prenosi agencija Anadolija.

Jašarević je 28. oktobra 2011. godine, pucajući iz kalašnjikova na zgradu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu, tokom 50 minuta ispalio 105 metaka i ranio pripadnika policije Mirsada Velića.

Incident je okončan nakon što je Jašarevića onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Apelaciono vijeće je, pored protivljenja tužilaštva Bosne i Hercegovine, odobrilo odbrani da pozove svjedoke-očevice koji su na dan kada je Jašarević izveo napad u Sarajevu bili prisutni na licu mjesta. Među njima su ljudi koji stanuju u neposrednoj blizini Američke ambasade, osoba koja se u trenutku napada zatekla u vozilu na raskrsnici u neposrednoj blizini mjesta incidenta, te osobe koje su snimale cijeli događaj.

"Većina svjedoka koje je tužilaštvo izvjelo tokom prvostepenog postupka su bili službena lica, policajci, koji su direktno ili indirektno povezani sa incidentom. Faktički, ovi svjedoci nisu dali u cjelosti objektivnu sliku događaja", pojasnio je Jašarevićev branilac Senad Dupovac.

On je također najavio da odbrana želi u sudnicu pozvati nevjenčanu suprugu optuženog – Mirelu Demirović, koja je do sada odbila pojaviti se u sudnici. Optuženi je rekao da je on kontaktirao sa suprugom koja je sada izrazila želju da dođe.

Tužilaštvo se protivilo pozivanju ovih svjedoka smatrajući da su njihovi svjedoci, saslušani tokom prvostepenog postupka, već govorili o istim okolnostima i dali dovoljno detalja, te da je odbrana imala priliku za unakrsno ispitivanje.

Tužilac Dubravko Čampara je napomenuo kako su svi svjedoci koje će odbrana sada pozvati bili na njihovoj listi svjedoka tokom prvostepenog postupka, ali nisu saslušani jer je sudsko vijeće ocijenilo da su ostali svjedoci govorili o istim okolnostima.

Odbrana je zatražila i da pozove vještaka koji bi analizirao sam događaj, te dao svoje stručno mišljenje, ali je to odbijeno.

"Hronologija događaja je bila već i na CNN-u. Sve je snimljeno i sve se vidi. Zašto bi neko objašanjavao hronologiju kada se sve vidi jer je bilo puno kamera?", usprotivio se ovom prijedlogu odbrane tužilac Čampara, a sud se složio.

Odbrana, kako je Dupovac pojasnio, je željela iskazom ovog vještaka ukazati na tvrdnju da uposlenici ambasade i diplomate nisu bili ugroženi tokom incidenta. Ovu tvrdnju odbrana temelji na činjenici da unutrašnje obezbjeđenje ambasade nije reagovalo ni nakon što je incident počeo.

"Da su bili ugroženi, oni bi reagovali, a nisu. Jašarević nije pokušao ući i ambasada nije bila ugrožena i želim da to potvrdi stručnjak", pojasnio je Dupovac.

U zavisnosti o iskaza svjedoka, sud će naknadno odlučiti da li će, na zahtjev odbrane, ponovo pozvati vještaka balističara.

Naredno ročište, na kojem će biti saslušana tri svjedoka odbrane, zakazano je za 26. septembar.

Mevlid Jašarević je prvobitno optužen kao vođa organizovane terorističke grupe u kojoj su učenici bili Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić. Obojica su oslobođeni krivice 6. decembra 2012. godine, a prvooptuženi je osuđen na 18 godina zatvora. Osuđujući dio presude je oboren nakon žalbe odbrane, te su uvaženi njihovi argumenti prema kojima im je uskraćeno izvođenje dokaza zbog čega nisu bili ravnopravni učesnici u postupku.

Neposredno prije početka obnovljenog suđenja, sredinom augusta, odbrana je tužilaštvu uputila prijedlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice predlažući kaznu od pet do osam godina zatvora. Tužilaštvo je odbilo ovaj prijedlog.

Za krivično djelo za koje se sudi Jašareviću predviđena je zatvorska kazna do 20 godina.