BiH
15

Počelo obilježavanje 22. godišnjice odbrane brda Žuč

Klix.ba
Memorijalnim malonogometnim turnirom na pomoćnom terenu Stadiona Grbavica danas je počelo obilježavanje 22. godišnjice odsudne odbrane brda Žuč i tužne 22. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Prve motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića i njegovih saboraca.

Turnir pod nazivom “22. memorijal Enver Šehović 1993-2015.” otvorio je ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo.

"Danas počinjemo obilježavanje godišnjice odbrane brda Žuč koja je trajala od 03. do 31. jula 1993. godine. Najveća i najžešća borba se vodila 27. jula kada su poginuli rahmetli komandant Enver Šehović, Zahid Panjeta i njihovi saborci. Čak 89 naših saboraca je poginulo u tih mjesec dana", rekao je ovom prilikom Nusret Aganović, predsjednik Udruženja "Prva slavna – 111. viteška brigada".

U čast heroja odbrane Žuči, ovo udruženje svake godine organizuje memorijalni turnir.

Ministar Fišo je naglasio važnost obilježavanja ove godišnjice, kako se ne bi zaboravili lik i djelo rahmetli Envera Šehovića i njegovi saborci.

"Vas koji ste organizirali ovaj memorijal molim da nastavite tu tradiciju, jer nikada ne smijemo zaboraviti naše heroje, našu Prvu slavnu. Ono što su oni započeli i odbranili puškama vi nastavite olovkama, loptama u miru sjećajući se njih jer od toga ovisi naša budućnost i očuvanje historije", poručio je ovo prilikom ministar Fišo učesnicima memorijala te zaželio fer i sportsko nadmetanje.

Na turniru učestvuje osam ekipa koje, među ostalim, čine članovi udruženja Prve slavne 111. viteške brigade, Odreda Hrasno, "Pofalićki", te uposlenici Specijalne policije "Bosna" i Policijske uprave Novo Sarajevo. Turnir bi trebao biti okončan danas oko 15 sati a za najbolje su osigurani pehari i zahvalnice.