Sud BiH
0

Počelo novo suđenje Sretenu Lazareviću i ostalima

SRNA
Foto: RFE
Foto: RFE
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je počelo iznošenje uvodnih riječi Tužilaštva i odbrana Sretena Lazarevića, Dragana Stanojevića, Mileta Markovića i Slobodana Ostojića, koji su prvostepenom presudom osuđeni na višegodišnje kazne zatvora za ratne zločine u Zvorniku tokom 1992. i 1993. godine.

Prvostepenom presudom iz septembra 2008. godine, Lazarević, Stanojević, Marković i Ostojić proglašeni su krivim što su, kao pripadnici rezervne policije Stanice javne bezbjednosti Zvornik, od maja 1992. do marta 1993. godine nečovječno postupali prema zatvorenicima u prostorijama Opštinskog suda za prekršaje i zgradi "Novi izvor".

Nepravosnažnom presudom, koju je Apelaciono vijeće ukinulo u septembru porošle godine, Lazarević je osuđen na 10 godina zatvora, Stanojević na sedam, a Marković i Ostojić na po pet godina zatvorske kazne, saopštila je Balkanska istraživačka mreža /BIRN/.

Na današnjem ročištu, tužilac Božidarka Dodik  rekla je da će dokazati da su zatvorenici pretrpjeli teška fizička zlostavljanja koja su, uz odobrenje optuženih, vršili policija  i paravojne formacije. 

Ona je dodala i da će utvrditi da je Lazarević imao efektivnu kontrolu nad ostalim optuženim.

Miloš Perić, branilac drugooptuženog, smatra da je Prvostepeno vijeće imalo problem u procjeni izvedenih dokaza. "Nećemo uvoditi mnogo novih svjedoka i materijalnih dokaza. Nadam se da ćemo na kraju imati osnov da tražimo oslobađajuću presudu", rekao je Perić.

Odbrane su najavile i da će nastojati da ustanove da postupanje prema zatvorenicima nije bilo "teško fizičko zlostavljanje". 
Apelaciono vijeće danas je počelo sa preslušavanjem iskaza svjedoka iz prvostepenog postupka, a nastavak pretresa zakazan je za ponedeljak, 31. maja.