BiH
43

Počelo glasanje na Kongresu SDP-a, Forum mladih se pobunio

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Glasanje za predsjednika, Glavni i Nadzorni odbor SDP-a na vanrednom Kongresu ove stranke je počelo nešto iza 20 sati. Očekuje se da će procedura glasanja i prebrojavanje glasova trajati u naredna tri-četiri sata.

Nešto prije glasanja Lidija Korać, potpredsjednica stranke, je imala primjedbu na to što su pojedini članovi stranke delegatima Kongresa dijelili liste na kojima su imena kandidata za Glavni odbor. Njena primjedba se odnosila na to da se ovim listama sugerira kako i za koga treba glasati.

"To nije demokratski proces, tako se nikada nije ponašalo u SDP-u", kazala je Korać.

Međutim, reagirali su i iz Foruma mladih SDP-a. Aldi Halilović, generalni sekretar Foruma mladih ove stranke je tražio da imena svih kandidata za Glavni odbor budu na jedinstvenom spisku, odnosno da imena jednih nisu odvojena od imena drugih kandidata.

Naime, u skladu sa Statutom SDP-a dozvoljeno je da najmanje 50 članova stranke i na samom Kongresu mogu predložiti kandidate za Glavni odbor. Upravo se to i dogodilo, tako da su na glasačkim listićima prvo napisana imena kandidata koje je Kadrovska komisija verifikovala, a onda su naknadno dodana imena kakndidata predloženih na Kongresu, ali su ona na listiću odvojena od ovih prvih. Iznad spiska tih imena stoji da su to kandidati koji dodani na Kongresu.

U Forumu mladih smatraju da je to diskriminacija ovih kandidata, odnosno da su oni na neki način obilježeni. Zbog toga su tražili da se naprave novi spiskovi sa jedinstvenom listom. U jednom momentu iz Foruma mladih su tražili i da se Kongres o tome izjasni, ali radno Predsjedništvo Kongresa je prešlo preko tog prijedloga i nisu ga dali na glasanje.

U diskusiju se uključio i Damir Hadžić, potpredsjednik stranke i član Kadrovske komisije te kazao da nisu tačne priče koje su pojedini članovi SDP-a proteklih dana iznosili u javnost, a vezano za to da je Kadrovska komisija "skinula" neke, odnosno nije im omogućila da budu kandidati za Glavni odbor.

Kako smo ranije objavili, veći broj članova SDP-a, uglavnom iz Foruma mladih, je optužio rukovodstvo stranke za "netransparentan i nestatutaran čin 'rezanja' 60 posto evidentiranih kandidata za Glavni odbor SDP-a BiH".

Hadžić je kazao kako se u posljednjih sedam dana vezano za ovo moglo čiti niz neistina.

"Kadrovska komisija nije nikoga skidala", ustvrdio je Hadžić.

Dodao je kako je Kadrovska komisija morala provjeriti da li su svi ti kandidati platili članarinu te da li ispunjavaju i ostale uvjete. Rekao je i to da su među onima koji su bili predloženi bili i neki koji su već bili članovi Glavnog odbora, ali se gotovo nikada nisu pojavljivali na sjednicama.

"Ima li smisla da takvi ponovo budu članovi Glavnog odbora? Nećemo takve ponovo u Glavnom odboru", rekao je, između ostalog, Hadžić.

Pojedini članovi Foruma mladih su nam kazali kako su samo iskoristili statutarno pravo predlažući kandidate na Kongresu i da nije obaveza delegata i kongresa da utvrđuje pojedinosti o kandidatima.

Inače, u prethodno objavljenom otvorenom pismu rukovodstvu stranke, ovi članovi su naveli i da je "sramotno što se niste ni potrudili ponuditi pojedinačna obrazloženja uklanjanja sa liste kandidata za Glavni odbor čime nastavljate sa omalovažavanjem članova SDP-a, ali nismo ni mogli očekivati drugačije od ljudi koji i nakon izbornog poraza nisu smogli snage i hrabrosti da prihvate sopstvenu odgovornost".

Inače, novinari proces glasanja mogu gledati u susjednoj prostoriji na monitorima. U salu za glasanje ulaze grupe delegata, svako od njih dobije tri listića na kojima su imena kandidata za predsjednika stranke, imena kandidata za Glavni i Nadzorni odbor. U Glavni odbor se bira 110 članova, a u Nadzorni 11.