Sarajevo
16

FOTO+VIDEO / Počelo finale bh. takmičenja u spelovanju na engleskom jeziku

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon otvorio je u subotu u Kamernom teatru 55 u Sarajevu finale prvog bh. državnog takmičenja u spelovanju riječi na engleskom jeziku koje organizira Ambasada SAD-a u BiH.

Na ovom takmičenju 18 finalista iz cijele BiH takmičit će se za titulu najboljeg "spellera" riječi na engleskom jeziku.

Pozdravljajući učesnike takmičenja, roditelje, nastavnike i goste, ambasador Moon je istaknuo da se na ovom takmičenju traži visok nivo znanja, zbog čega učešće neće biti lako.

  • Svaki od učenika je odličan, svi su pokazali jake intelektualne sposobnosti spelovanja, koje nije lako ni onima što im je engleski maternji jezik. Zato ove učenike smatram zaista sjajnim. Danas je na ovoj pozornici budućnost BiH, među stotina mladih kreativnih ljudi, kazao je Moon.

Takmičenju su prisustvovali i zamjenik američkog ambasadora Johnatan Moore i atašeica za kulturu Ambasade SAD-a u BiH Sunshine Ison.

U projektu je učestvovalo 1.200 učenika iz 66 škola širom BiH koji su se, prije finala, takmičili u spelovanju u decembru prošle godine.

Ovakva takmičenja u spelovanju održavaju se u školama širom SAD-a da bi se pomoglo učenicima u učenju jezika, poboljšanju vještina spelovanja i obogaćivanju rječnika.