Uklanjanje konstrukcije mosta
0

Počelo čišćenje jezera na brani Kanal u Zenici

ZEDA
U okviru remonta postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica danas je počelo čišćenje industrijskog akumulacijskog jezera na brani Kanal, koje služi za osiguravanje potreba tehnološke vode ovoj kompaniji.

Ni najstariji ribari, stalni posjetioci ove lokacije, se ne sjećaju kada je ovako snižen nivo vode u ovom akumulacijskom jezeru.

Tokom čišćenja jezera bit će uklonjena metalna konstrukcija starog mosta potopljena u mulju u gornjem dijelu bliže gradu. Ovako će biti očišćena velika podvodna površina i stvoreni bolji uvjeti za kvalitetniji protok vode rijeke Bosne, koja je posljednjih godina u proljetnim danima plavila i dio naselja Blatuša. Prema riječima stručnjaka na ovaj način će i taj problem biti riješen.

Nakon pojačanog puštanja vode iz akumulacijskog jezera na Kanalu, grupa zeničkih ribara, koja već godinama na ovom lokalitetu lovi ribu, strahovala je da će biti uništeno veliko stanište somova po kojem je ovaj dio rijeke Bosne poznat. Nasreću, to se neće desiti, nego će se na ovom dijelu ribarske zone znatno popraviti kvalitet i količina vode.

Na narednih nekoliko fotografija pogledajte šta je sve krila željezarska brana na Kanalu.