BiH
0

Zenica: Rafteri SRK Bosne čiste rijeku Bosnu

ZEDA
Sportsko-rekreativni klub "Bosna" počeo je sa aktivnostima u okviru eko - akcije "Za čisto korito rijeke Bosna". Članovi ovog kluba krenuli su u čišćenje obala rijeke Bosne u užem dijelu grada Zenice, koje su zatrpane plastičnim otpadom, a u narednih nekoliko dana očistiti će i kule mostova, gdje su nanesene velike količine stabala drveća i plastičnog otpada.

Najspremniji i najobučeniji članovi, koji su ujedno i članovi Službe spašavanja na vodi i pod vodom, angažovani su na čišćenju kula mostova, što je veoma opasan, rizičan i zahtjevan posao i izvodi se pomoću čamaca i dodatne opreme kojom raspolaže ovaj klub sportova na vodi.

"Ekološka akcija članova Bosne trajati će narednih pet dana, a planirana je ciljano kada je veoma nizak vodostaj rijeke Bosne, kako bi se moglo očistiti što više otpadnog materijala. U akciji učestvuju svi članovi kluba kako bi očistili prostor uz rijeku Bosnu gdje naš klub svakodnevno izvodi sportske treninga na vodi", kazao je Ekrem Tuka, predsjenik kluba.

Zanimljivo je da se ovakve akcije u ovom klubu često organizuju, a njihovi članovi učestvuju u eko-akcijama i na drugim rijekama, jezerima i planinama širom Bosne i Hercegovine.