{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli razgovori SDP-a i DF-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima

3.11.2015. u 15:22
219
233
Počeli razgovori SDP-a i DF-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima
219
Počeli razgovori SDP-a i DF-a o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima
Podžić i Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Generalni sekretar Demokratske fronte Sifet Podžić kazao je kako je DF počeo pregovore sa Socijaldemokratskom partijom BiH u vezi sa zajedničkim nastupom ovih dviju političkih stranaka na lokalnim izborima. Ističe da će se truditi da sa zajedničkim kandidatima za načelnika izađu ne samo SDP i DF, nego i sve lijevo orijentisane stranke.
Podžić je rekao da je jasno u kojem pravcu idu procesi poslije stvaranja nove koalicije, a to je nakon ekonomskog i obrazovno isporučivanje trećeg entiteta Draganu Čoviću.

Podsjećamo, Zapadnohercegovački, Posavski i Kanton 10, uz Općinu Žepče, namjeravaju osnovati jedan pedagoški zavod koji bi se brinuo za donošenje nastavnih planova i programa te njihovo provođenje. Stvaranje ovakvog zavoda može se očekivati uskoro, a on bi trebao obavljati zadatke koje je u vrijeme HZ Herceg-Bosna obavljao Zavod za školstvo Mostar.

"Ljevica mora razmišljati o tome kako spriječiti dalju razgradnju BiH. Nažalost, nova koalicija ima dovoljan broj ruku da najvjerovatnije lokalne izbore odgodi za 2018. godinu i učvrsti stanje. Počeli smo razgovore sa SDP-om o mogućnosti kandidovanja zajedničkih načelnika općina u ime lijevo orijentisanih stranaka, odnosno stranaka koje žele sačuvati BiH u njenim granicama, onako kako smo položili zakletvu 1992. godine i za što smo se od '92. do '95. godine borili", kazao je Podžić.

Još jednom je istakao kako su Demokratska fronta i Socijaldemokratska partija BiH otpočele razgovore o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, te dodao da je cilj izdejstvovati da sve lijevo orijentisane političke stranke idu sa zajedničkim načelnicima.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić potvrdio je za Klix.ba da su započeli prvi razgovori na nivou predsjednika SDP-a BiH i DF-a.

"U utorak bi trebalo biti konstituisano predsjedništvo SDP-a BiH i onda bi i zvanično trebali započeti razgovori na nivou političkih stranaka. Izvjesno je da postoji raspoloženje i kod DF-a, a i kod SDP-a da na lokalnim izborima imamo zajedničke kandidate za načelnike, a da svako ide sa svojom listom. Nakon tog prvog iskustva imamo u planu raditi na daljem približavanju, odnosno ujedinjavanju ove dvije političke stranke. Svakako to ne treba da bude zatvoreno za druge stranke lijeve orijentacije", rekao je Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: