{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka

S
18.11.2009. u 12:04
0
2
Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka
0
Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka
Foto: Sarajevo-x.com
Odvojeni razgovori članova Savjeta za provođenje mira u BiH na nivou političkih direktora sa liderima vodećih političkih partija u BiH počeli su nešto poslije 11:00 časova u zgradi Parlamentarne skupšine BiH.
"Na ovoj sjednici PIK-a biće riječi o budućnosti BiH, ali neće biti donesena neka odluka", izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije razgovora.

On očekuje da će odluka o budućnosti i tranziciji OHR-a biti donesena tek naredne godine.

Inzko je naglasio da danas neće biti riječi o pismu Vlade RS Savjetu bezbjednosti UN, navodeći da se to pismo sada analizira.

"Napravićemo bilans onoga što se dešavalo posljednjih mjeseci. Ovaj put imaćemo i novi pristup u odvojenim razgovorima sa liderima tako što ćemo sa njima duže razgovarati", rekao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, ranije su domaći lideri imali od pet do 15 minuta, a sada će imati od 25 do 30 minuta da izlože svoje mišljenje.

"Predvidjeli smo i radnu večeru, jer svi direktori i ja idemo na utakmicu u Zenicu", rekao je Incko i najavio da se sastanak nastavlja sutra.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da će na današnjim razovorima sa direktorima PIK-a preporučiti da OHR ostane sve dok BiH ne dobije novi funkcionalni ustav.

"Našim partnerima iz međunarodne zajednice preporučiću da međunarodna zajednica mora da zauzme mnogo jasniji i odlučniji stav o ustavnoj reformi jer su konstitutivni narodi u BiH ustavom iz Dejtona dovedeni u neravnopravnu situaciju i iz te pozicije teško je doći do dogovora koji bi podrazumijevao značajnije promjene ustava. Međunarodna zajednica se mora snažnije uključiti", smatra Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: