{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka

S
18.11.2009. u 12:04
0
2
Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka
0
Počeli odvojeni razgovori sa liderima vodećih stranaka
Foto: Sarajevo-x.com
Odvojeni razgovori članova Savjeta za provođenje mira u BiH na nivou političkih direktora sa liderima vodećih političkih partija u BiH počeli su nešto poslije 11:00 časova u zgradi Parlamentarne skupšine BiH.
"Na ovoj sjednici PIK-a biće riječi o budućnosti BiH, ali neće biti donesena neka odluka", izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko prije razgovora.

On očekuje da će odluka o budućnosti i tranziciji OHR-a biti donesena tek naredne godine.

Inzko je naglasio da danas neće biti riječi o pismu Vlade RS Savjetu bezbjednosti UN, navodeći da se to pismo sada analizira.

"Napravićemo bilans onoga što se dešavalo posljednjih mjeseci. Ovaj put imaćemo i novi pristup u odvojenim razgovorima sa liderima tako što ćemo sa njima duže razgovarati", rekao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, ranije su domaći lideri imali od pet do 15 minuta, a sada će imati od 25 do 30 minuta da izlože svoje mišljenje.

"Predvidjeli smo i radnu večeru, jer svi direktori i ja idemo na utakmicu u Zenicu", rekao je Incko i najavio da se sastanak nastavlja sutra.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da će na današnjim razovorima sa direktorima PIK-a preporučiti da OHR ostane sve dok BiH ne dobije novi funkcionalni ustav.

"Našim partnerima iz međunarodne zajednice preporučiću da međunarodna zajednica mora da zauzme mnogo jasniji i odlučniji stav o ustavnoj reformi jer su konstitutivni narodi u BiH ustavom iz Dejtona dovedeni u neravnopravnu situaciju i iz te pozicije teško je doći do dogovora koji bi podrazumijevao značajnije promjene ustava. Međunarodna zajednica se mora snažnije uključiti", smatra Ljubić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: