BiH
130

Počeli "Dani arhitekture 2015": Djeca učila o prostoru i kreativnom izražavanju

FENA
(Foto: FENA)
"Dani arhitekture 2015", osmi po redu, svečano su otvoreni večeras u Sarajevu, ovoga puta o temi "Savremena arhitektura regiona" koja je u fokusu ove četverodnevne manifestacije (28.-31. maja).

Ceremonija otvaranje Dana arhitekture upriličena je u Historijskom muzeju BiH, uz izložbu mladih bugarskih arhitekata pod nazivom "20 under 36" i interaktivnu radionicu za djecu.

Sudionici ceremonije bili su u prilici prisustvovati projekciji - videomappingu Historijskog muzeja čija je fasada na ovaj način potpuno oživljena putem savremene tehnologije.

Kako je Feni kazala viša asistentica Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i moderatorica Dječije radionice Senka Ibrišimbegović, u sklopu Dana arhitekture ove godine je prvi put kreirana radionica za djecu radi uključivanja najmlađih naraštaja u aktivno promišljanje o arhitekturi i prostoru te podizanja svijesti na tom planu.

Dodala je da su djeca iskrena u svom kreativnom izražavanju i davanju mišljenja o tome u kakvom prostoru oni žive i šta je za njih važno.

Ibrišimbegović, nadalje, navodi da je potrebno građane animirati o značaju kulturnih institucija kao što su muzeji, te da izbor Historijskog muzeja u tom kontekstu nije slučajan.

"Kulturno-historijsko i arhitektonsko naslijeđe grada se ne smije zanemariti, jer predstavlja dio naše kulturne baštine i svjedoči o našem identitetu", kazala je.

U sklopu programa manifestacije, sarajevskoj publici će se predstaviti više od 30 mladih arhitekata iz devet zemalja šireg regiona.

Inače, Dani arhitekture predstavljaju jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini.

Koncipirani su kao godišnji, višednevni događaj koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata i arhitektica, izložbe, projekcije filmova i slična dešavanja.

Dani arhitekture su do sada održani sedam godina zaredom (2008.-2014.), sa više od 50 različitih predavača i predavačica iz 15 zemalja i popraćeni brojnim izložbama i projekcijama filmova.

U vrijeme kada svi glavni naslovi pripadaju arhitekturi Zapada, ovogodišnji Dani arhitekture u fokus stavljaju savremene trendove jugoistočne i srednje Evrope.

Održavanje Dana arhitekture ove godine koincidira s Međunarodnim forumom "Reactive Sarajevo", koji je, također, orijentiran ka istraživanju i analizi savremenih arhitektonskih trendova i urbanih rješenja, uz identificiranje i promoviranje potencijala na tom planu.