Kultura
417

Dani arhitekture: Na četiri minute oživjela je fasada Historijskog muzeja

Klix.ba
Osmi po redu Dani arhitekture su otvoreni sinoć u Sarajevu videomappingom fasade Historijskog muzeja, dječijom radionicom i izložbom bugarskih arhitekata "20 under 36".

Videomapping projekcija je putem savremene tehnologije na četiri minute u potpunosti oživjela fasadu Historijskog muzeja.

Mapiranje zgrade muzeja pokazuje kako se značaj bitnih arhitektonskih objekata može još i dodatno naglasiti putem novih tehnologija. Ovo je drugi događaj te vrste u Bosni i Hercegovini, a rađen je u potpunosti u domaćoj produkciji ( LIFT + Blow Up + Billain).

Dječija radionica pod nazivom "Redizajn Muzeja, redizajn Historije, redizajn Revolucije" je pokazala kako i najmlađi mogu na svoj način doprinijeti razmišljanju o arhitekturi.

Izložba "20 under 36" je predstavila rad 20 mladih bugarskih arhitekata mlađih od 36 godina. Ova izložba je rađena u saradnji sa One architecture Week, kulturnom platformom iz Bugarske, koja ima za cilj podizanje nivoa svijesti o urbanitetu, stimuliranje aktivnog i odgovornog ponašanja prema gradu i iniciranje akcija za pozitivna i vidljiva poboljšanja kvalitete arhitekture i urbanizma.

Program se danas nastavlja u Kinu Meeting Point, gdje od 16 sati posjetitelje očekuju prezentacije studentskih radova u Pecha Kucha formatu, kao i "Večer arhitektonskih medija", gdje će na panel diskusiji učestvovati predstavnici svih arhitektonskih medija iz regiona (Tristotrojka, Oris, Praznine, Gradio, Super Prostor, Architectural Aproach, Most).

U 20 sati je planirana i izložba Archiprix, najboljih diplomskih radova studenata arhitekture iz cijele Evrope, kao i prezentacija nagrade Archiprix za Bosnu i Hercegovinu. Ulaz na sve ove događaje je besplatan.

Sve dodatne informacije se mogu naći na websiteu www.daniarhitekture.ba.