Stigli zvaničnici
21

Počele konsultacije uoči sjednice NSRS-a, traži se jedinstven stav

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Lideri parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj predvođenih predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović stigli su na konsultativni sastanak koji je uoči posebne sjednice sazvao predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Na sastanak su stigli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik SDS-a Mirko Šarović, predsjednik PDP-a Branislav Borenović, predsjednik SP-a Petar Đokić, v. d. predsjednika DNS-a Nenad Nešić, predsjednik NDP-a Dragan Čavić i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Za stolom je i Sonja Karadžić-Jovičević.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je pozvao lidere političkih stranaka koji su na sastanku kod predsjednice Republike Srpske jednoglasno podržali zaključke kojima su se saglasili da predstavnici iz RS-a u institucijama BiH obustave svoj rad u odlučivanju po bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranih sudija.

"S obzirom na to da su predstavnici svih parlamentarnih stranaka jednoglasno podržali usvojene zaključke i saglasili se da je neophodno održati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a, kako bi se donijele adekvatne mjere povodom neustavne odluke Ustavnog suda BiH, očekujem da svi učesnici budu dosljedni i poštuju riječ koju su dali na sastanku kod predsjednice Republike Srpske", izjavio je Čubrilović.

Posebna sjednica NSRS-a sa samo jednom tačkom naslovljenom kao "Informacija u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH" počinje danas u 15 sati.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.