Bez naknade
35

Počela zamjena 20.000 pogrešno odštampanih elektronskih zdravstvenih kartica u KS

Piše: Dž. Č.
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zavod zdravstvenog osiguranja KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica ponovo je počelo u Kantonu Sarajevo (KS) nakon što je bilo obustavljeno od februara zbog poteškoća u štampanju i korištenju skenera te uvođenja dodatnih izmjena u načinu funkcioniranja ove zdravstvene legitimacije.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS saznajemo kako je već počela isporuka novih e-kartica.

"Dobavljač elektronskih zdravstvenih legitimacija je počeo sukcesivnu isporuku više od 20.000 komada novih legitimacija u prostorije zavoda, umjesto onih koje su ranije podijeljene osiguranicima", kazali su nam iz zavoda misleći na e-kartice koje su u februaru pogrešno odštampali zbog tehničke greške na izgledu grba KS.

Ovo je bila prva serija elektronskih zdravstvenih kartica. Sve zdravstvene ustanove koje imaju mogućnost pristupa integralnom informacionom sistemu već odavno su dobile dovoljan broj skenera za očitavanje kartica. Iz Zavoda su ranije rekli kako ponovno izdavanje e-kartica neće prouzrokovati nikakve dodatne troškove.

"Zavod će osiguranicima zamijeniti ranije preuzete elektronske legitimacije novim, koje će im biti uručene bez naknade", kažu iz Zavoda.

Iako su u svim ambulantama instalirani neophodni čitači, građani u KS pet mjeseci čekaju na ponovno izdavanje kartica jer je zavod čekao tumačenje Federalnog ministarstva zdravstva o sadržaju i obliku novih zdravstvenih legitimacija.

"Ministarstvo je zavodu dalo određena pojašnjenja vezano za dizajn kartice, ali i naglasilo da zakonskim i podzakonskim aktima nije predviđeno ovlaštenje Federalnom ministarstvu zdravstva da izdaje bilo kakvu potvrdu ili odobrenje o izgledu elektronske ili štampane zdravstvene legitimacije koje se pripremaju na nivou kantona", kazao nam je Zlatan Peršić, glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva.

Podsjećanja radi, za razliku od stare zdravstvene knjižice, elektronska ima mikroprocesor na čipu koji može sačuvati i prenijeti podatke.