Dvije teme
68

Počela vanredna sjednica Predsjedništva BiH u proširenom sastavu zbog koronavirusa

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom situacije prouzrokovane pandemijom koronavirusa počela je vanredna sjednica Predsjedništva BiH, a kojoj prisustvuju i članovi Vijeća ministara BiH, entitetski premijeri, gradonačelnik Brčko Distrikta i entitetski ministri zdravstva.

Na sjednici će biti razmatrane mjere i radnje na zaustavljanju širenja koronavirusa i za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić još se nalazi u izolaciji nakon posjete Kanadi, ali će učestvovati na vanrednoj sjednici putem videolinka.

Pored članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Milorada Dodika sjednici prisustvuju predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Radovan Višković i Fadil Novalić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić, te gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić.

Za stolom su i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Predsjedništvo BiH bi današnjim mjerama prevencije i širenja virusa trebalo preuzeti koordinaciju sprovođenja mjera na državnom nivou u saradnjim sa nižim nivoima vlasti - entitetima, kantonima i općinama.

Ono što se očekuje među preventivnim mjerama jeste i odluka o postavljanju šatorskih naselja uz granične prijelaze u kojima bi boravili oni koji se vraćaju iz inozemstva. Tu bi bili smješteni svi državljani BiH koji ulaze u zemlju.