Diskriminacija traje
38

Počela škola, ostali problemi: Fenomen "bošnjačkog jezika" i dalje prisutan u RS-u

Piše: Mirza Abaz
Edukativni centar Nova Kasaba (Foto: Screenshot)
Edukativni centar Nova Kasaba (Foto: Screenshot)
Nova školska godina počela je jučer, ali su ostali stari problemi u pojedinim dijelovima BiH. Djeci bošnjačkih povratnika u manjem bh. entitetu i dalje se osporava da svoj maternji jezik nazivaju bosanskim i s ovim problemom se djeca i roditelji u povratničkim naseljima bore dugih šest godina.

Naime, maternji jezik djece bošnjačkih povratnika u bh. entitet Republika Srpska i dalje se u školskoj evidenciji bilježi kao nepostojeći "bošnjački jezik". Iz ovog razloga roditelji u Vrbanjcima i u Konjević-Polju duži niz godina djecu ne šalju na redovnu nastavu, a uporedo s tim vode i sudski postupak za poštivanje ustavom zagarantiranih prava.

Tačno 128 učenika novu školsku godinu dočekuju na edukativnoj nastavi u Novoj Kasabi, a dolaze iz čak četiri općine na istoku Bosne. Iako ova bitka već dugo traje, toliko dugo da su neki učenici i završili svoje osnovnoškolsko obrazovanje, ne nazire se skori kraj problema.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, govori da je s trenutnom Vladom RS, za koju kaže da je vjerni provodilac diskriminatorne politike, teško očekivati bilo kakvu pozitivnu promjenu u stavu.

"Ja sam prije nekog vremena pozvao Vladu RS da prestanu s diskriminatornom politikom i da omoguće ljudska prava i slobode građanima u RS-u, konkretno je u ovom slučaju riječ o izučavanju bosanskog jezika, a nedavno sam dobio smiješan odgovor od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a u kojem se naglašava jedna kvarna analogija da bošnjački jezik govori bošnjački narod, a da bi bosanskim jezikom pričao, kako oni navode, nepostojeći bosanski narod. To su besmislice i sigurno da s ovim pristupom teško da možemo doći do dogovora", kazao je za Klix.ba Ramiz Salkić.

On kaže kako je osim vlasti u manjem bh. entitetu podjednako kriva i međunarodna zajednica koja kompletnu situaciju nijemo posmatra uprkos činjenici da je OSCE istakao da u ovom slučaju dolazi do kršenja međunarodnog prava.

Međutim, rekao je i to kako i OSCE djeluje poprilično licemjerno pošto nastavlja sarađivati s Ministarstvom prosvjete i kulture RS-a, Vladom RS-a i svim drugim institucijama i pojedincima koji krše prava drugih i drugačijih.

"Nažalost, na hiljade bošnjačke djece i dalje je prisiljeno da slušaju nastavu iako su diskriminirana. Jako je bitno reći da nije problem samo u nazivu maternjeg jezika, problem je i u drugim predmetima. U javnosti se ne govori o tome da bošnjačka djeca na časovima Muzičke kulture moraju pjevati pjesme o Svetom Mihajlu, da na Likovnoj kulturi moraju crtati motive vezane za pravoslavlje, ne govori se o tome da u udžbeniku Historije imamo samo riječi hvale o Ratku Mladiću i sl. Našoj djeci se sugerira da se u BiH radilo o građanskom ratu, da su Srbi napadnuti, a to je sve posljedica školskog sistema koji je napravljen da se eliminiraju drugi i drugačiji", dodao je on.

Muhizin Omerović, predsjednik Vijeća roditelja učenika iz Konjević-Polja, rekao je kako je njihov predmet tek stigao na Ustavni sud BiH i da čekaju daljnji rasplet situacije.

"Iskoristili smo sve naše pravne mogućnosti koje smo imali u RS-u i sada je naš predmet na Ustavnom sudu BiH. Mi smo prethodno dobili slučaj na Osnovnom sudu u Srebrenici u čijoj presudi se navodi da OŠ 'Petar Kočić' u Konjević-Polju treba da ispuni naše zahtjeve i djecu upiše u školu. Međutim, to oni nisu učinili i mi smo nastavili voditi proces. Na sudovima u Bijeljini, Banjoj Luci smo izgubili sve sporove, što je bilo i očekivano, tako da je Ustavni sud BiH naša krajnja instanca. Očekujemo da će on vratiti dostojanstvo nama i našoj djeci, ali i drugoj djeci širom BiH koja su diskriminirana", naveo je Omerović.

Ističe kako svako dijete, bez obzira na njegovu nacionalnu ili vjersku pripadnost, treba imati svoja prava koja treba poštovati. Govori kako nije prisutna diskriminacija samo u RS-u, već i u drugim dijelovima BiH i da s tom praksom treba prestati. Kaže da bi okončanje njihovog procesa bila pobjeda za čitavu BiH.

"Ukoliko se ništa ne promijeni, idemo do Strazbura. Naš pravni zastupnik Nedim Ademović je već poslao slučaj u Strazbur, ali je dobio odgovor da oni neće ništa poduzimati dok se ne očita Ustavni sud BiH. Mi smo spremni ići do kraja i dokazati da i naša djeca imaju osnovna prava. Također, svjesni smo da u BiH imamo na desetine presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koje nisu provedene, a i one s Ustavnog, ali je nama veoma bitno da dobijemo tu presudu i da dokažemo da smo upravu. Ukoliko ne dođe do implementacije svih ovih presuda, onda nemamo ni države. Završena je u tom slučaju priča s BiH, sve gubi smisao", kategoričan je Muhizin Omerović.