BiH
3

Počela sjednica Vlade FBiH

FENA
Vlada Federacije BiH bi se, na 128. sjednici koja je danas počela u Sarajevu, trebala izjasniti o Statutu Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH.

Prema Statutu, djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija finansijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriji FBiH, poticanje i finansiranje pripreme, provođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u saniranju posljedica nastalih prirodnom nesrećom.

Također je predviđeno i izjašnjenje o prijedlogu za imenovanje vršioca dužnosti direktora Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji FBiH.

Federalna vlada raspravljat će i o Prijedlogu odluke o načinu evidentiranja prikupljenih sredstava po Zakonu o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Na prijedlog Federalnog štaba civilne zaštite, Vlada će se izjasniti o Odluci o prestanku stanja prirodne nesreće na području Federacije BiH.

Pred članovima Federalne vlade je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dugu, zaduživanju i jamstvima u Federaciji BiH. Među ciljevima novog propisa su obustava rasta javnog duga, smanjenje administrativnih troškova Vlade FBiH, te povećanje odgovornosti i financijske discipline krajnjih korisnika.

Vlada bi danas trebala dati mišljenja na više inicijativa za izmjene i dopune, kao i za autentična tumačenja federalnih zakona.

Dnevnim redom predviđeno je donošenje dvije odluke koje se odnose na Lutriju BiH: o utvrđivanju Liste korisnika i raspodjeli dijela sredstava ostvarenog prometa za 2013. godinu, te o uplati u Budžet FBiH akontacije pripadajućeg prihoda LBiH za 2014. godinu.

Federalno ministarstvo finansija upoznat će Vladu FBiH s informacijom o izvršenju Budžeta FBiH za prvih šest mjeseci ove godine, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.