BiH
0

Počela sjednica Vlade FBiH, na dnevnom redu privatizacija Bosnalijeka

FENA
Vlada Federacije BiH će, na sjednici koja je danas počela u Sarajevu, razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Na dnevnom redu su i Nacrt zakona državljanstvu FBiH, Nacrt zakona o upravljanju privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala, te Prijedlog uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Vlada će se izjasniti o davanju saglasnosti za potpisivanje Sporazuma o saradnji u postupku medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja sa Institutom za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja Sarajevo.

Sporazum uređuje postupak, uslove i način davanja usluga medicinskog vještačenja zdravstvenog stanja korisnika iz oblasti boračko-invalidske zaštite.

Planirano je i razmatranje predloženog Programa utroška sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2016. godinu koji će iznositi minimalno 8.400.000 KM, te izjašnjenje o Prijedlogu odluke o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Bosnalijek d.d. Sarajevo.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva informisat će Vladu o potrebi dodatne podrške kapitalnim razvojnim projektima iz oblasti voda, s naglaskom na podršku provođenju projekata iz oblasti vodno-komunalnih direktiva Evropske unije, a sekretarka Vlade FBiH o presudi koju je Ustavni sud Federacije BiH donio odlučujući o zahtjevu potpredsjednika FBiH za utvrđivanje ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Pred članovima Federalne vlade je i izvještaj Federalnog zavoda za agropedologiju o monitoringu donjeg toka rijeke Spreče za 2015. godinu, koji je utvrdio povišen sadržaj teških metala, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.