BiH
6

Počela sjednica Centralnog popisnog biroa

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Na sjednici Centralnog popisnog biroa (CPB) koja je počela u Sarajevu trebalo bi da se raspravlja o prijedlogu jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva.

Posljednja sjednica CPB-a održana je sredinom aprila ali nije postignuta saglasnost o jedinstvenom programu za obradu podataka popisa, odnosno metodologije za utvrđivanje rezidentnog stanovništva.

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić izjavio je uoči početka sjednice da očekuje da će danas direktor Agencije za statistiku BiH utvrditi metodologiju obrade podataka da bi ona mogla biti objavljena u službenom glasniku BiH.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS Radmila Čičković izrazila je umjereni optimizam, dodajući da uvijek treba razgovarati o svim otvorenim pitanjima.

Dodala je da od posljednje sjednice CPB-a nije bilo konsultacija rukovodilaca statističkih agencija o otvorenim pitanjima.

Ministar civilnih poslova BiH i koordinator za popis uime Vijeća ministara BiH Adil Osmanović je kazao da ne očekuje da će na današnjoj sjednici biti usvojena jedinstvena metodologija obrade podataka.

"Direktor i zamjenici statističkih agencija su ušli u neke političke igre i nisu u kapacitetu da donesu jedinstveni program", kazao je Osmanović.

Agencija za statistiku BiH je ranije saopćila da priprema izvještaj o trenutnom statusu aktivnosti koji će prezentirati članovima CPB-a, a nakon toga ga dostaviti Vijeću ministara BiH.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa je 1. juli.