BiH
63

Počela sezona kupanja na Panonskim jezerima u Tuzli, najstariji kupač ima 87 godina

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Bez velike pompe kao ranijih sezona, danas je na Panonskim jezerima u Tuzli zvanično počela nova ljetna sezona kupanja.

U nedavnim nezapamćenim vremenskim neprilikama i preduzeće JKP Pannonica je pretrpjelo znatne štete, a zahvaljujući nesebičnom trudu uposlenika u rekordno kratkom vremenu osposobljena su oštećena postrojenja i infrastruktura tako da je sezona mogla početi.

Najstariji kupač danas, vjerovatno i tokom cijele sezone, je 87- godišnji Mujo Sinanović iz tuzlanskog naselja Sjenjak.

"Od otvaranja Panonskih jezera svako ljeto sam proveo ovdje. Nadam se da će mi Bog podariti zdravlja kako bih i ovu sezonu izgurao do kraja", kaže Sinanović za Klix.ba.

Manifestacija kojom će se i zvanično otvoriti ljetna sezona organizovat će se u subotu 21. juna u formi cjelodnevne zabave pod nazivom "Family Day".

Svih godina od otvaranja do danas Pannonica je bila atraktivna i poželjna destinacija za građane BiH, ali i one iz inozemstva.

Neki su Pannonicu, poput Čeha, posjećivali na proputovanju za Jadran, dok su drugi zaboravljali egzotične morske plaže i u tuzlanskoj "oazi slanog okusa" provodili svoje godišnje odmore. Tako je 28. jula prošle godine postavljen rekord po posjećenosti od 16.500 ljudi na tri slana jezera i slanim slapovima, te na drugim sadržajima koji se nude u ovom jedinstvenom kompleksu.

Ulaznice su ostale na prošlogodišnjem nivou i iznose: dnevna 3 KM, povlaštena (penzioneri, RVI, porodice šehida i poginulih boraca) 2 KM i dječija 1 KM.

Tokom sezone, kao i lani, organizovat će se različite vrste manifestacija, a nema sumnje kako će i ovog ljeta Pannonica biti omiljena destinacija za sve one koji su bar jednom osjetili čari "oaze slanog okusa".