Oštećen u požaru
0

FOTO / Počela sanacija dijela Stare pravoslavne crkve

Sarajevo-x.com
Sanacija pomoćnih prostorija uz Staru pravoslavnu crkvu, koje su oštećene u požaru koji je izbio 6. maja 2010. godine, počela je prije sedam dana, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Uradit će se kompletna sanacija štete koja je uzrokovana požarom: obijanje maltera, saniranje zidova i podova, postavljanje nove krovne konstrukcije i crijepa, te saniranje svih instalacija. Trenutno se izvode radovi na postavljanju krovne konstrukcije, nakon čega će se postavljati crijep.

"Poslije požara, koji je izbio na pomoćnim prostorijama uz Staru crkvu i muzej, posjetili su nas načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen. Tada smo dobili obećanje da će nam pomoći u obnavljanju uništenog dijela, s obzirom da je taj dio crkve pod zaštitom države, a i nama je veoma bitan jer utiče na organizaciju našeg crkvenog života. Naime, to je prostor gdje stanuju službenici koji rade u crkvi. Mi smo uradili procjenu štete, koja iznosi oko 24.000 KM. Pola tog iznosa već je uplatila Općina Stari Grad, tako da smo odmah počeli sa radovima. Radovi su počeli prije sedam dana i kao što možete vidjeti jako dobro napreduju", rekao je paroh Stare pravoslavne crkve, Vanja Jovanović.