BiH
0

Počela sanacija deponije Kruškovača kod Bihaća

FENA
Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević i predstavnici Javnog komunalnog poduzeća (JKP) Komrad obišli su danas deponiju Kruškovača, čije je uređenje i sanacija u toku. Na ovoj deponiji godišnje završi 16.000 tona otpada.

Dok se čeka bolje rješenje, radnici Komrada rade na njenom uređenju, kako bi donekle ublažilo štetno djelovanje na okolinu.

U toku je druga faza sanacije, koja se finansira sredstvima Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona (USK) iz ekoloških naknada u iznosu od 38.000 KM.

"Druga faza radova predviđa postavljanje ograde, cijevi za otplinjavanje, zatvaranje aktivnog dijela deponije i dovoz posipnog materijala", kazao je direktor JKP Komrad Hadis Jusić.

Načelnik Galijašević nije krio razočarenje zbog gomile otpada na jednom mjestu. Uvjeren je, međutim, da će u skorijoj budućnosti on biti zbrinut po odgovarajućim standardima. Naglasio je da svi zajedno moramo tražiti rješenje za novu lokaciju sanitarne deponije.

"Do konačnog izbora lokacije regionalne sanitarne deponije imamo problem sa postojećim deponijama, zbog čega se i krenulo u sanaciju Kruškovače", dodao je Galijašević.

Ona bi, kako je rečeno, za 15-tak dana trebala dobiti novi izgled.