Centralna ulica
68

Počela rekonstrukcija travničkog korza, prva faza radova koštat će 600.000 KM

E. M.
Centralna ulica u Travniku uskoro će dobiti novi izgled, a trenutno je u toku prva faza projekta vrijednosti nešto više od pola milionka KM.

Travnički korzo uskoro će dobiti novi izgled, a sve u sklopu projekta rekonstrukcije Bosanske ulice kojom je Općina Travnik na prijedloge građana i stručnih timova izabrala najbolje idejno rješenje kojim će ova ulica postati pješačka zona.

Bosanska ulica će biti popunjena dodatnim mobilijarom te će biti uklonjena i signalizacije biciklističke staze koja se u testnom periodu pokazala kao nepotrebna.

U fokusu, kako su kazali iz Općine Travnik, su potrebe građana i njihovo učešće kroz participativni model donošenja odluka koje se tiču svih.

"Kako bi to i ostvarili, od njegovog samog početka uključene su različite ciljne grupe: djeca, mladi, osobe sa invaliditetom, osobe treće životne dobi, biciklisti, poslovni subjekte itd. Ovaj projekt je još jedan primjer koji pokazje da se kroz saradnju institucija vlasti, organizacija civilnog društva i građana, mogu kreirati pozitivne promjene za unapređenje lokalne zajednice", poručili su iz Općine Travnik.

Projekt su podržali Grad Lajpcig i Engagement Global, a prva faza radova koju izvodi GPD "Teling" Travnik iznose 600.000 KM.