{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počela rekonstrukcija Planinarskog doma Bijambare

F
10.4.2013. u 16:13
7
0
Počela rekonstrukcija Planinarskog doma Bijambare
7
Počela rekonstrukcija Planinarskog doma Bijambare
Bijambare
Na lokalitetu zaštićenog područja Bijambare danas je počela rekonstrukcija tamošnjeg planinarskog doma, odredišta svih zaljubljenika u prirodu koji odluče provesti dan na Bijambarama i uživati u svim prirodnim blagodetima ovog podneblja.
Potvrdio je to danas Agenciji FENA direktor Javne ustanove Zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo Osman Delić, naglašavajući da je vrijednost radova 170.000 KM, dok će 30.000 KM biti izdvojeno za rekonstrukciju dovoda vode na dužini od kilometar i po.

Delić navodi da je u prošloj godini na području Bijambara zabilježena velika oskudica vode, zbog čega je izvršena rekonstrukcija kompletnog vodovodnog sistema na tom lokalitetu. Urađene su dvije kaptaže te je povećana količina vode u bazenima namijenjenim ovom području.

- Dom će biti multipraktičan - u prizemlju će se moći popiti čajevi, kafe, sokovi i konzumirati domaća autohtona jela. Na spratu će biti edukaciona sala koja će primati oko 70 posjetilaca. Ona će biti striktno namijenjena za učenike i omladinu, te održavanje sati u prirodi, gdje će djeca moći obilježiti sve značajne ekološke datume, kao što su Dan voda, Dan šuma, Dan planete Zemlje, Dan zaštite okoliša i druge - kazao je Delić.

Ističe da će stručnjaci posjetiocima i prvenstveno učenicima držati predavanja iz zaštite okoliša, te ih informirati o flori i fauni, odnosno bogatom biodiverzitetu zaštićenog područja Bijambara.

Na prostoru Bijambara procjenjuje se da egzistira značajan dio biljnog svijeta BiH. U vegetacijsko-ekološkom pogledu, ovo područje spada u oblasti s najvišim stepenom vegetacijske i ekološke raznolikosti.

S aspekta hidrogeomorfoloških karakteristika, visokih florističkih i faunističkih vrijednosti, a naročito vrijednosti neponovljivih ekosistema i pejzažnih osobenosti, ovaj kompleksni sistem ekosistema ima neprocjenjive vrijednosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: